Internaţional
Cele mai importante știri internaționale, breaking news, știri externe de ultimă oră, Europa, SUA, Rusia, NATO, UE, pe surse, analize și comentarii

Euroscepticismul "fără precedent" al SUA pregăteşte UE de un război comercial

© AFP 2021 / MIKE NELSON An American President Lines ship loaded with containers is moored next to idle cranes at the Port of Long Beach (File)
An American President Lines ship loaded with containers is moored next to idle cranes at the Port of Long Beach (File) - Sputnik Moldova-România
Europa ar trebui să se pregătească pentru un război comercial cu SUA, în cazul în care Casa Albă face presiuni "fără precedent" pentru dezmembrarea Uniunii Europene.

BUCURESTI, 19 mart — Sputnik. Europa trebuie să ia în serios retorica protecţionistă a Washingtonului și să se pregătească pentru un război comercial, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Sputnik International.

El a avertizat SUA că implementarea tarifelor suplimentare la importuri ar prejudicia economia europeană, dar şi pe cea americană.

"Un război comercial nu ar fi nici în interesul Europei și nici in interesul SUA. Faptul că președintele SUA salută ieșirea Marii Britanii din UE și spune că alte state ar trebui să urmeze această cale este fără precedent", a declarat duminică președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ziarului german Bild am Sonntag.

Președintele american Donald Trump a salutat Brexit drept o mişcare inteligentă și consideră că mai multe țări vor părăsi Uniunea Europeană. Printre criticile aduse UE de către președintele SUA se află rolul de lider al Germaniei, cea mai mare economie a blocului, despre care Trump a spus că profită de moneda euro pentru a-şi întări exporturile. Trump a numit UE "un vehicul pentru Germania" și a amenințat că va pune un tarif vamal de 35% pe importurile de automobile din Germania.

Joi, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, s-a întâlnit cu ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, înainte de reuniunea miniștrilor de Finanțe ai G20 ce va avea loc la Baden-Baden. Acesta a dat reasigurări că SUA nu vor începe vreun război comercial.

Mnuchin a explicat că președintele este în căutarea de oferte comerciale cu Europa, care vor crea mai multe locuri de muncă în Statele Unite.

"Președintele crede în comerț liber, dar vrea comerț liber și echitabil", a spus Mnuchin.

UE își menține speranța salvării Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), care a fost negociat cu administrația Obama.

Oficialii UE cred că, deși Trump a retras SUA din TPP și a promis să renegocieze NAFTA, ar putea fi posibil să se recupereze TTIP, cu unele revizuiri care să mulţumească preocupările lui Donald Trump.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала