Internaţional
Cele mai importante știri internaționale, breaking news, știri externe de ultimă oră, Europa, SUA, Rusia, NATO, UE, pe surse, analize și comentarii

Brexit-ul - amânat pentru evitarea unui colaps economic

© Sputnik / Алексей Филиппов / Trecere la banca de fotografiiReferendum în Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană
Referendum în Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană - Sputnik Moldova-România
Cea mai mare asociaţie a oamenilor de afaceri din Marea Britanie avertizează că economia ţării s-ar putea prăbuşi dacă Regatul Unit nu va rămâne în UE după 2019.

BUCUREŞTI, 4 aug — Sputnik. Asociaţia directorilor de companii (IoD) a cerut prim-ministrului Theresa May să prelungească perioada de negocieri de doi ani, argumentând că este „cea mai simplă soluție" pentru a salva Marea Britanie de haosul postBrexit, relatează Russia Today.

Termenul-limită actual până la care Marea Britanie poate negocia un acord de retragere cu UE este martie 2019.

Deși recunoaște că această măsură ar crea tensiuni în plan politic, dacă Guvernul deja vulnerabil s-ar întoarce în direcţia opusă, IoD susţine că este o măsură care se impune.

„Acesta este cel mai simplu mod prin care se poate acorda timp suficient pentru ca toate negocierile să conducă la un acord amplu de liber schimb, punându-se la dispoziţie o singură perioadă pentru ajustare/implementare pentru mediul de afaceri, negociatori și Guvern", a precizat asociaţia.

De asemenea, IoD a cerut prim-ministrului să insiste ca Regatul Unit să se menţină pe piața unică pe parcursul unei perioade de tranziție și să rămână sub jurisdicția Curții Europene de Justiție și în cadrul uniunii vamale.

Propunerile au fost susținute de una dintre cele mai proeminente personalităţi din domeniu afacerilor din Regatul Unit, Sir Martin Sorrell, care a declarat pentru The Independent că le-ar sprijini bucuros pentru a evita o situaţie de incertitudine.

Însă Guvernul a afirmat deja că Curtea Europeană de Justiție va înceta să îşi exercite controlul asupra afacerilor din Marea Britanie din momentul în care Brexit se va produce.

Este puțin probabil ca negociatorii din partea UE să admită o prelungire.

„Nu știm când vor începe negocierile privind Brexit. Știm însă când trebuie să se termine", a declarat, pe 9 iunie, președintele Consiliului UE, Donald Tusk.

Orice prelungire a termenului-limită ar trebui să fie convenită în unanimitate cu toate statele membre ale UE.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала