Societate
Știri de ultimă oră din societate, cazuri sociale, probleme, asistență socială, viața de zi cu zi, evenimente publice, culturale, viața de la țară, din cartier, prognoza meteo

Brexit: Marea Britanie îi doreşte înapoi pe muncitorii sezonieri români

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Trecere la banca de fotografiiWorld's cities. London
World's cities. London - Sputnik Moldova-România
Fermierii britanici avertizează că scăderea numărului de lucrători sezonieri din Europa veniţi la muncă în Marea Britanie va afecta inclusiv masa de Crăciun a britanicilor.

BUCUREŞTI, 28 nov — Sputnik. Scăderea valorii lirei sterline după votul pentru Brexit îi determină pe muncitorii sezonieri să nu mai vină la muncă în Marea Britanie, iar fermele nu reuşesc să găsească lucrători pentru mii de locuri de muncă pentru recoltarea roadelor, locuri rămase vacante, scrie dailymail.co.uk.

„Producătorii sunt foarte îngrijorați, întrebându-se de unde va veni forța de muncă de care au nevoie", a declarat Ali Capper, președintele departamentului pentru horticultură al Uniunii Naționale a Fermierilor.

'Migrants Welcome Here' banner hanging over Westminster Bridge, London - Sputnik Moldova-România
Internaţional
Brexit: Românii din Marea Britanie, discriminaţi. Au fost supuşi la interviuri

Aceasta a spus că, în cel mai rău caz, fermierii nu vor reuşi să onoreze comenzile pe care le primesc, ceea ce va conduce la lipsa de alimente de pe rafturile supermarketurilor.

Criza ar putea afecta producţia de varză de Bruxelles, dar şi a altor legume, inclusiv morcovi, păstârnac și cartofi.

Un fermier din Lincolnshire, Mike Capps, care intenționează să culeagă aproximativ 150 de tone de varză de Bruxelles pentru săptămâna de Crăciun, a declarat că este din ce în ce mai greu să recruteze muncitori. Prin urmare, Marea Britanie simte lipsa inclusiv a lucrătorilor sezonieri români.

National Farmers Union estimează că 12% din cele 60.000 de locuri de muncă sezoniere în domeniul recoltării de fructe și legume necesare nu au fost ocupate.

Scăderea lirei sterline a făcut ca salariile să fie mai mici atunci când sunt convertite în valute precum euro, zlotul polonez și leul bulgar, scrie publicaţia britanică.

Dacă această criză va continua, agricultorii ar putea fi nevoiţi să crească salariile — ceea ce va însemna, în consecinţă, creșterea prețurilor în supermarketuri.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала