Societate
Știri de ultimă oră din societate, cazuri sociale, probleme, asistență socială, viața de zi cu zi, evenimente publice, culturale, viața de la țară, din cartier, prognoza meteo

Tradiții În Vinerea Mare. Ce se face seara la biserică

© Sputnik / Evghenii PANASENCOЦерковь
Церковь - Sputnik Moldova-România
Ce se întâmpla în vremea lui Iisus Hristos cu cei care erau condamnați la moarte prin răstignire. Interdicţii pentru această zi.

BUCUREŞTI, 6 apr — Sputnik, Georgiana Arsene. În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului.

Trebuie făcută precizarea că răstignirea nu era practicată de evrei. Această pedeapsă era aplicată numai de către autorităţile romane.

Кишинев готовится к пасхе - Sputnik Moldova-România
Societate
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor

Cel care primea această condamnare era dezbrăcat de haine, biciuit şi obligat să parcurgă drumul până la locul unde urma să fie executat, cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse.

Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-şi crucea. Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte nici una din cele trei Sfinte Liturghii, informează creştinortodox.ro.  

Seara se cântă Prohodul şi se înconjoară Biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare.

Este ultima vineri din Postul Paştelui şi, conform tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

În această zi nu este bine să mănânci urzici şi nici să foloseşti oţetul, pentru că pe cruce Hristos a fost bătut cu urzici, iar buzele Sale au fost udate cu oţet.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала