Internaţional
Cele mai importante știri internaționale, breaking news, știri externe de ultimă oră, Europa, SUA, Rusia, NATO, UE, pe surse, analize și comentarii

FMI: O țară UE va întrece România la creșterea economică

© REUTERS / YURI GRIPASМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova-România
Instituția finanțatoare ne prognozează un avans puternic al PIB, dar și o inflație îngrijorătoare pentru anul 2018.

BUCUREȘTI, 18 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în sus estimarea privind creșterea economică a României pe anul acesta, de la 4,4% la 5,1%.

Dacă previziunile Fondului se vor adeveri, România va avea a doua cea mai mare creștere economică din Europa, după Malta, creditată cu o estimare de 5,7%, potrivit raportului World Economic Outlook.

Anul trecut România a fost lider a Uniunii Europene, cu 7,0% (6,9% potrivit celor mai recente revizuiri ale Institutului Național de Statistică), în timp ce Malta a avut o creștere mai mică, de 6,6%.

Pentru 2019, FMI previzionează pentru țara noastră o evoluție mai modestă, respectiv un avans al produsului intern brut (PIB) de 3,5%.

În ce privește rata inflației, instituția finanțatoare vine cu o prognoză îngrijorătoare pentru România — 4,7% pe anul acesta, cea mai mare din UE, în condițiile în care Banca Națională a României (BNR) afișează o țintă de 2,5% pe 2018, la o inflație actuală de 4,95%. Dintre țările europene, numai Turcia (nemembră UE) are o estimare de inflație mai mare pe acest an, 11,4%. Pentru anul viitor, Fondul vede o atenuare a indicativului în România, la 3,5%.

La deficitul de cont curent (diferența dintre exporturi și importuri), FMI ne previzionează un nivel de 3,7% atât pentru 2018 cât și pentru 2018, peste cel înregistrat anul trecut (3,5%), dar sub ținta de 4% asumată de Guvern.

Privitor la rata șomajului, în 2017 una decentă comparativ cu celelalte state UE (5%), Fondul ne estimează chiar o scădere la 4,6% în 2018 și 2019.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала