Economie
Știri de ultimă oră din economia României, Moldovei, europeană și internațională, relații economice dintre SUA, UE, Rusia, comerț extern, relații și schimburi economice, bani și valută, monede străine, EURO, Dolar, bani

Țări care renunță la dolarul american în favoarea monedelor naționale - fenomen inevitabil

© Sputnik / Michail KutuzovSchuldenberg der USA wächst und wächst
Schuldenberg der USA wächst und wächst - Sputnik Moldova-România
Tot mai multe țări vor înceta să utilizeze dolarul american că monedă de decontare din cauza politicii agresive a Washingtonului, a declarat directorul celei de-a doua cea mai mare bancă din Rusia, Andrei Kostin, la Forumul economic din Vladivostok.

BUCUREȘTI, 13 sept — Sputnik, Doina Crainic. Andrei Kostin, directorul băncii VTB din Rusia, a două cea mai importantă bancă rusească, a declarat că acest fenomen este ''inevitabil''.

"Cred că este inevitabil. Situația actuală este că Statele Unite folosesc dolarul că pe o armă. Cred că dacă SUA continuă să utilizeze dolarul că pe o armă, este inevitabil ca, nu numai în Rusia, dar și în alte țări, să asistăm la o tendință tot mai accentuată de a se renunța la dolar", a declarat Kostin într-un interviu acordat Bloomberg.

Este puțin probabil ca procesul trecerii de la dolarul american la monedele naționale să fie rapid sau ușor, a adăugat Kostin. "Nu putem abandona imediat dolarul. E probabil imposibil având în vedere rolul acestuia în economie. Dar dacă nu începem, nu vom ajunge niciodată la acest lucru, așa că trebuie să începem acum și deja suntem într-un astfel de proces", a declarat Andrei Kostin în afară dezbaterilor din cadrul Forumului.

Доллары США - Sputnik Moldova-România
Economie
Dolarul american se va prăbuși complet din cauza războiului comercial cu China

Un bun exemplu este reprezentat de un grup rusesc de companii miniere de extracție a diamantelor, Alrosa, a spus Kostin. Compania a vândut recent diamante în yuani în locul dolarului.

Referindu-se la noile sancțiuni impuse de SUA, printre care la o posibilă interzicere a tranzacțiilor în dolari cu băncile rusești, acesta a declarat că VTB ar fi gata să returneze depozitele clienților.

"Ne pregătim pentru orice situație și, cu siguranță, cred că sectorul bancar rusec, cu ajutorul băncii centrale din Rusia, poate face față altor sancțiuni", a adăugat Kostin, citat de RT.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала