Internaţional
Cele mai importante știri internaționale, breaking news, știri externe de ultimă oră, Europa, SUA, Rusia, NATO, UE, pe surse, analize și comentarii

De ce a demisionat Pașinean din funcția de prim-ministru al Armeniei

© Sputnik / Aram NersesyanПремьер-министр Армении Никол Пашинян встретился в столичном кафе с руководителем фракции РПА Ваграмом Багдасаряном (1 октября 2018). Еревaн
Премьер-министр Армении Никол Пашинян встретился в столичном кафе с руководителем фракции РПА Ваграмом Багдасаряном (1 октября 2018). Еревaн - Sputnik Moldova-România
De fapt, Pașinean încearcă, așa cum consideră chiar el, să acționeze astfel încât Parlamentul Armeniei să fie dizolvat înainte de termen.

CHIȘINĂU, 18 oct — Sputnik. Prim-ministrul Armeniei, Nicol Pașinean, și-a anunțat acum două zile demisia.

Politicianul susține că este sigur că în acest mod va fi creat un pretext formal pentru dizolvarea parlamentului.

Pașinean a adăugat că va exercita funcția de șef al Cabinetului de Miniștri până la alegeri, informează RIA Novosti.

Ultima criză politică din Armenia s-a declanșat din cauza intenției lui Pașinean, venit la conducere în urma acțiunilor de protest, de a desfășura alegeri parlamentare anticipate. Potrivit Constituției Armeniei, Parlamentul poate fi dizolvat în cazul în care deputații nu pot alege un nou șef al Cabinetului de MIniștri în cadrul următoarelor două ședințe care urmează după demisia premierului.

Însă Partidul Republican, care a fost anterior la guvernare și care deține în continuare majoritatea în organul legislativ, dar și alte formațiuni politice, au adoptat o lege care face mai dificilă posibilitatea dizolvării parlamentului. Pe 2 octombrie, premierul și-a scos susținătorii la o acțiune de protest și a demis mai mulți miniștri, membri de partid, care au susținut acest proiect.

Igor Dodon și Nikol Pașinyan - Sputnik Moldova-România
Despre ce au vorbit președintele Republicii Moldova și noul prim-ministru al Armeniei

Totodată, Pașinean a dat indicații să fie demiși miniștrii care reprezintă partidele „Armenia înfloritoare" și „Dașnakțutiun", care au votat pentru modificări. La rândul său, vicespicherul parlamentului armean, Eduard Șarmazanov, membru al „Partidului Republican", fost partid de guvernământ, a declarat că adoptarea modificărilor nu este orientată spre crearea unor obstacole în calea alegerilor parlamentare anticipate, ci spre asigurarea unei activități normale a Adunării Naționale.

În conformitate cu Legea fundamentală a țării, alegerile anticipate în Adunarea Națională se desfășoară nu mai devreme de 30 de zile și nu mai târziu de 45 de zile de la dizolvarea Parlamentului.

În Parlamentul actual Partidul Republican al Armeniei are 51 de mandate, blocul „Țarukian" condus de antreprenorul Gaghik Țarukian are 31 madate, blocul „Elk"condus de premierul Pașinean are 9 mandate, partidul „Dașnakțutiun" are 7 mandate.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала