Societate
Știri de ultimă oră din societate, cazuri sociale, probleme, asistență socială, viața de zi cu zi, evenimente publice, culturale, viața de la țară, din cartier, prognoza meteo

România nu mai produce nimic? Importurile de carne, în creştere constantă

© Sputnik / Valery Titievsky / Trecere la banca de fotografiiporc
porc  - Sputnik Moldova-România
Din prima jumătate a anului şi până în prezent, importul de carne, conserve şi preparate din carne a crescut constant cu 11 procente faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017.

BUCUREŞTI, 24 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Statisticile arată că un român consumă peste 65 de kilograme de carne pe an, în special de porc. Totuşi, se observă o creştere a interesului şi pentru carnea de curcan.

Свиньи - Sputnik Moldova-România
Economie
Calvarul pestei continuă – peste 300.000 de porci eliminaţi, 927 focare de PPA

Consumatorul român, extrem de fidel cărnii produse local, resimte schimbări subtile pe piaţă. Şi aceasta deoarece importatorii au adus în ţară cu 33% mai multă carne de vită în primul trimestru din 2018 din Austria, Franţa şi Italia. Tot 33 de procente apar şi în dreptul cărnurilor de curcan, cocoș şi găină, aduse din Brazilia, Belgia şi Germania. Recordul absolut al importurilor este însă deţinut de produsele din porc. Faţă de primul semestru din 2017 am mâncat de două ori mai multe conserve, aduse din Bulgaria, Ungaria şi Olanda.

Importul de carne şi preparate din carne a crescut cu 11 procente în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017. Un factor important care a dus la această situaţie îl reprezintă pesta porcină africană, care a făcut ca procesatorii să se asigure că nu vor avea goluri în fluxul de marfă.

Din acest motiv, mulţi au încheiat contracte noi cu furnizori externi sau au crescut valoarea celor aflate deja în derulare.

Вспышка африканской чумы свиней в Новгородской области - Sputnik Moldova-România
Economie
Cifra care dă fiori. Câți porci a pierdut România cu adevărat

Din păcate, datele Institutului Naţional de Statistică nu acoperă şi perioada de debut a epidemiei de PPA. Economiştii spun să ne aşteptăm la creşteri spectaculoase ale importurilor abia peste câteva luni.

În mod paradoxal, consumul de carne în România a rămas acelaşi.

Interesant este un alt aspect. Şi anume, faptul că unul dintre cei mai mari fabricanţi de mezeluri din sudul României ia carcase din ţară, dar în acelaşi timp importă ceafă şi carne de lucru de porc din ţări precum Olanda, Belgia şi Danemarca. Omul speră la o creştere a cifrei de afaceri chiar cu 20 de procente până la sfârşitul anului, informează stirileprotv.ro

Consumul de carne în România a crescut faţă de acum 30 de ani de la 55 de kilograme pe an la 65,5 kilograme. Pe primul loc se află carnea de porc, 33 de kilograme, urmată de cea de pasăre, 24 de kilograme şi apoi cea de vită de 6 kilograme pe an.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала