Moldova
Știri de ultimă oră din Moldova, evenimente din politică, economie, societate, breaking news, știri pe surse, declarații de la Parlament, Guvern, președinte, analize și comentarii

Adevărul despre ”Prima Casă” – Pontul pe care nu l-au înțeles încă moldovenii

© Sputnik / Константин Чалабов / Trecere la banca de fotografiiȘantier, construcția blocurilor locative
Șantier, construcția blocurilor locative - Sputnik Moldova-România
Toți au auzit despre programul guvernamental ”Prima Casă”, puțini au înțeles ce se întâmplă în realitate. În consecință, mulți dintre cei care ar fi putut să profite de avantajele acestui proiect, au pierdut.

Acum un an a fost lansat proiectul guvernamental ”Prima Casă”. Se întâmpla înainte de alegerile parlamentare, așa că unii oponenții politici și experți-valeți de toate ”culorile” au speculat – un proiect populist. Ca să pară credibili, au inventat și argumente. Inițial, au vorbit despre faptul că guvernarea vrea să sprijine companiile de construcție, care le aparțin. În acest context, explicau faptul că piața imobiliară este în declin, deoarece moldovenii dau birul cu fugiții din țară, iar apartamentele din blocurile noi rămân nevândute.

European Central Bank, Frankfurt, Germany. - Sputnik Moldova-România
Economie
Știrea dimineții: Lista celor 15 bănci care dau finanțare "Prima Casă"

Ulterior, când  primii moldoveni, cu venituri modeste, au trecut în apartamentele lor, a fost intens discutată ipoteza că, după scrutinul parlamentar, ”Prima Casă” va fi stopată. Și asta deoarece nu ar exista surse financiare pentru continuarea proiectului, pe care guvernarea îl menținea forțat, pentru a cultiva încrederea alegătorilor.

Ce s-a întâmplat însă în realitate?

În timp ce unii politicieni și experți torpilau proiectul ”Prima Casă”, numărul beneficiarilor de locuințe creștea. De exemplu, dacă în decurs de nouă luni ale anului 2018 au fost depuse 1200 de cereri, atunci în primele trei luni ale acestui an – 1000 de cereri. E adevărat, câteva dosare au fost respinse de bănci, deoarece solicitanții de credite ipotecare nu erau eligibili pentru acest program. Nu doar creșterea numărului beneficiarilor ”Prima Casă” a dat peste cap prognozele pesimiste ale adversarilor programului. Cel mai mare fiasco a fost  extinderea acestuia. În decurs de un an, Guvernul a implementat ”Prima Casă”, ”Prima Casă 2”, ”Prima Casă 3” si din 1 iunie, 2019 – ”Prima Casă 4”.

Până în prezent, 2282 de persoane și-au procurat locuințe prin intermediul acestui program guvernamental. Avantajele proiectului sunt imense, însă puțină lume le înțelege. De când există Republica Moldova, cetățenii nu au mai avut o asemenea ocazie – statul să-i ajute să cumpere o locuință. Și nu mă refer doar la posibilitatea de a obține un credit ipotecar cu o dobândă lunară de aproape șase la sută. În prezent, în afara proiectului, indicele respectiv este de cel puțin 9 la sută, iar câțiva ani în urmă constituia 14 la sută. Dar nu acest detaliu este cel mai important. Pontul este că statul întoarce beneficiarilor ”Prima Casă” jumătate din suma banilor împrumutați de la bancă, fără dobânzi. La aceasta se referă guvernanții când  vorbesc despre ”compensații de 50 la sută” în cadrul programului.

Cum obținem însă compensațiile de 50 la sută?

Până în data de 1 iunie acest ajutor putea fi solicitat doar de angajații instituțiilor din domeniul public– pedagogi, lucrători medicali, funcționari, prin intermediul ”Prima Casă 2”.  Ca urmare, până în prezent, 312 persoane au fost scutite de jumătate din suma creditelor ipotecare. Din 1 iunie, această posibilitate o au și beneficiarii ”Prima Casă” – proiectul inițial. Vorbim aici despre angajații din sectorul privat, care pot solicita compensații de 50 la sută deja în cadrul ”Prima Casă 4”.

Pentru a beneficia de acest suport, trebuie respectate aceleași condiții în baza cărora a fost oferit creditul ipotecar. Singura diferență este că solicitarea compensațiilor trebuie făcută on-line, în registrul electronic al cererilor de acordare a compensațiilor bănești – https://crm.primacasa.gov.md.

Și asta nu e tot: familiile care au copii pot aplica și la ”Prima Casă 3”. Statul întoarce băncii 10 %, 25%, 30% și 100% din creditul acordat beneficiarilor, fără dobânzi, în funcție de numărul copiilor. 100% înseamnă rambursarea integrală a împrumutului, ofertă valabilă doar pentru familiile cu patru sau mai mulți copii. De la lansarea proiectului ”Prima Casă 3”, au fost acordate compensații pentru 669 de beneficiari.

Ce urmează în continuare?

Va fi mai ușor de accesat un credit ipotecar prin intermediul programului guvernamental ”Prima Casă”. Solicitanții vor prezenta mai puține documente, decât în prezent, iar perioada de aprobare a creditului ipotecar va fi scurtată, datorită îmbunătățirii cooperării între băncile comerciale și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, delegată să emită garanții în numele și din contul statului.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала