Politică
Ultimele știri din politică, cele mai importante evenimente de la Președinție, Guvern și Parlament, partide politice, declarații ale politicienilor, știri pe surse, comentarii și analize

Se întoarce roata, Iohannis a comis-o grav! Referendumul devine… acuzație împotriva lui!

Președintele se găsește acum în fața unor acuzații de depășire a atribuțiilor sale dar și de presiune publică asupra judecătorilor CCR

BUCUREȘTI, 13 iunie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Anunțul Curții Constituționale privind validarea referendumului pe Justiție abia pe 27 iunie, dar chiar și cel inițial, în care se vorbea de 12 iunie, îl pune pe președinte într-o situație foarte gravă – Iohannis comite un abuz de putere face presiuni asupra judecătorilor CCR. 

”Asistăm nu doar la un grav abuz de putere al președintelui, ci și la o formă clară de presiune publică asupra judecătorilor CCR, prin tentativa de punere a lor în fața unui fapt împlinit, respectiv consensul politic antepronunțat asupra validității referendumului”, scrie cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob, subliniind că ”Prin prezența la Cotroceni, toate partidele au validat abuzul președintelui”.

Mai mult, adăugăm noi, referirile constante ale președintelui la reacția ”civică”, a străzii, în cazul Referendumului și nu numai, coroborate cu urmărirea și agresarea președintelui CCR de susținători ai lui Iohannis – și cu care acesta s-a și fotografiat, evidențiază o formă evidentă de presiune în cazul de față!

”Ce se va întâmpla dacă CCR invalidează, parțial sau total, referendumul din 26 mai?”, întreabă Bogdan Tiberiu Iacob, ”Se va chema că am avut primele consultări politice de nivel înalt neconstituționale?”.

Și, de remarcat, amânarea deciziei CCR se datorează chiar unei acțiuni în contestare!

”Teoretic, referendumul poate fi invalidat de către judecătorii CCR și, ținînd cont de modul extrem de controversat în care președintele a formulat întrebările, stîrnind critici aproape unanime, ar fi chiar de așteptat să se întîmple asta”, observă B.T. Iacob.

Iată și câteva dintre atribuțiile CCR în cazul validării referendumului, stabilite prin legea 47/1992, cu actualizări:

Art.46. – (1) Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.

Art.47. – (1) Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.

(2) Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.

(3) Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

”Cum de a fost posibil ca președintele să convoace consultări oficiale cu partidele pentru implementarea măsurilor propuse prin referendum ÎNAINTEA validării scrutinului de către CCR?”, întreabă Bogdan Tiberiu Iacob. ”E ca și cum după alegerile parlamentare s-ar desemna un nou guvern pe baza exit-pollurilor, înaintea finalizării numărătorii oficiale a voturilor de către BEC”.

Deci, o situație inedită, care poate schimba totul! Adică, exact ca în Moldova, CCR ar putea anula Referendumul  - și acea cvasi-unanimitate a partidelor nu ar mai fi de nici un folos!

Ba chiar președintele se găsește acum în fața unor acuzații de depășire a atribuțiilor sale, el anunțând că, gata, rezultatul și Referendumul sunt valide iar ”acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum”.  

Adică a trecut peste etapa legală a validării CCR, folosind funcția prezidențială pentru a crea urmări – consultările cu partidele cu scop precis! Ori, așa cum scrie Bogdan Tiberiu Iacob în InPolitics, asta seamănă a ”grav abuz de putere al președintelui, ci și la o formă clară de presiune publică asupra judecătorilor CCR, prin tentativa de punere a lor în fața unui fapt împlinit”.

Pe scurt, se întoarce roata… referendumului!

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала