Moldova
Știri de ultimă oră din Moldova, evenimente din politică, economie, societate, breaking news, știri pe surse, declarații de la Parlament, Guvern, președinte, analize și comentarii

Exclusiv: Cum a fost scris imnul orașului Chișinău - detalii de la Eugen Doga, Video

© Sputnik / Miroslav RotariТворческий вечер Евгения Доги
Творческий вечер Евгения Доги  - Sputnik Moldova-România
O melodie cu o istorie cât viața unui om. Asta putem spune despre cântecul „Orașul meu”, care a devenit imnul Chișinăului. Melodia a fost scrisă de marele compozitor Eugen Doga în timp record.

CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Primele note ale „Orașului Meu” erau înșirate în 1971. Și nu au fost gândite ca imn, ci pentru un documentar despre Chișinău, de Ion Mija și Gheorghe Vodă, care se turna la acel moment. Istoria melodiei care a devenit imnul orașului Chișinău, ne-o povestește însuși maestrul Eugen Doga, într-un interviu pentru studioul Sputnik Moldova.

Закрытие фестиваля Дух Огня в Ханты-Мансийске - Sputnik Moldova-România
Moldova
Eugen Doga, în triunghiul Moscova - București - Chișinău

Maestrul spune că inițial i-au fost prezentate alte versuri, pentru care nu a putut să scrie muzică.

„Versul trebuie scris astfel, ca să poată să fie cântat. Dacă nu există muzică în vers, el nu poate fi cântat. Atunci am cerut alte versuri”, a povestit Eugen Doga.

A cerut alt text, deși era constrâns de timp. Nu avea decât o jumătate de zi la dispoziție. A doua zi trebuia să ajungă la Moscova.

„Eu încă dormeam când au venit Vodă cu Mija la mine și mi-au întins o foaie A4 cu alte versuri înșirate pe ea. Fără ca să mă ridic din pat, m-am întors spre pian și am început să cânt. Aveam senzația că am cântat toată viața ceea ce cântam atunci”, ne-a mai povestit maestrul Doga.

La un moment dat, și-a dat seama că din versuri lipsea refrenul poeziei. Dar pentru că nu mai avea timp, a compus melodia fără a avea cuvintele. Maestrul își amintește și râde și acum de condițiile în care a fost compusă muzica pentru acest cântec.

Hramul Chișinăului - Sputnik Moldova-România
Moldova
Concert extraordinar de Hramul Orașului Chișinău 2019

„Nu în pijama, dar chiar în chiloți, în așa condiții a fost scrisă muzica pentru cântecul „Orașul Meu”. A fost ca o izbucnire. Degetele se așezau acolo unde trebuia”, își amintește Eugen Doga.

Pentru prima dată, cântecul a fost interpretat de Sofia Rotaru. Datorită acestei melodii, interpreta a devenit notorie și este iubită până în prezent. Întrebat dacă ar accepta, în cazul în care i s-ar solicita, să scrie o altă melodie-imn al Chișinăului, Eugen Doga a spus că nu ar face acest lucru niciodată.

„Este bine cunoscută vorba că în aceeași apă nu se intră de două ori. Imnul este un simbol, iar simbolurile nu se schimbă la fiecare cotitură. Ele, ca și numele omului, trebuie să fie pe viață.  ”

„Orașul meu”, o piesă care a rezistat timp de aproape jumătate de secol, a devenit imnul Chișinăului când Capitala a împlinit 560 de ani. Cu ocazia sărbătorii „Hramul Chișinăului”, maestrul Eugen Doga le-a urat tuturor chișinăuienilor stare de bine, să-și iubească orașul și să-l păstreze mereu în inimă.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала