Moldova
Știri de ultimă oră din Moldova, evenimente din politică, economie, societate, breaking news, știri pe surse, declarații de la Parlament, Guvern, președinte, analize și comentarii

România, cel mai important partener comercial al Moldovei – Statistici

România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova (schimburile comerciale ridicându-se la valoarea de peste 1 miliard de dolari în primele opt luni ale anului).

CHIȘINĂU, 17 oct - Sputnik, Sergiu Praporșcic. În același timp, România este partenerul comercial Uniunea Europeană cu care Moldova are cel mai echilibrat comerț: importurile de peste Prut sunt acoperite în proporție de 93 la sută cu exporturi de mărfuri moldovenești.

Expertul în economie Viorel Gîrbu face o analiză a balanței comerciale a Republicii Moldova în primele opt luni ale anului, analiză pe care o publică pe infodebit.md. Publicăm mai jos analiza economistului Gîrbu, cu precizarea că intertitlurile ne aparțin.  

Deficitul comercial, în creștere cu 1,6% pe durata primelor 8 luni ale anului

Pe durata primelor 8 luni ale anului, Moldova a exportat mărfuri și servicii în valoare de un miliard 787 de milioane și 600 de mii de dolari, în creștere față de perioada similară a anului trecut cu 2%.

În același timp, importurile au crescut din ianuarie până în august 2019 cu 1.8%, ajungând la 3 miliarde 770 de milioane și șapte mii de dolari SUA.

Evoluția comerțului extern a Republicii Moldova a dus la acumularea unui deficit la sfârșitul lunii august în mărime de peste 1 un miliard 983 de milioane de dolari SUA, fiind în creștere cu 1,6% sau cu 31,7 milioane dolari SUA, fața de situația din anul trecut.

Comerțul cu Uniunea Europeană: Dezechilibru total

Examinat sub aspectul zonelor geografice, deficitul comercial al țării are o distribuire echilibrată, fiind în mărime de 713 milioane dolari SUA în comerțul cu statele Uniunii Europene, 655,6 milioane dolari SUA în comerțul cu statele CSI și 614,4 milioane dolari SUA în comerțul cu celelalte țări ale lumii.

România, un partener comercial onest în relația cu Republica Moldova 

Dintr-un număr total de 126 de state aflate în statistica oficială cu care Republica Moldova a avut relații comerciale pe durata acestui an, balanța comercială a înregistrat valori pozitive doar în comerțul cu 37 de state. 

Totuși, deși în total deficitul în comerțul extern cu statele UE are cea mai mare pondere, văzut la nivel de țară deficitul în comerțul extern la nivel bilateral are o distribuția mai echilibrată, gradul de acoperire a importurilor prin exporturi pentru primele 3 state – cei mai importanți parteneri comerciali, fiind cuprins între 50% în cazul Germaniei și 93% în cazul României.

Situația se prezintă cu mult mai multe dezechilibre în cazul celorlalte zone geografice. Gradul de acoperire a importurilor prin export în comerțul cu principalii parteneri comerciali din spațiul CSI fiind cuprins între 12% în cazul Ucrainei și 63% în cazul Belarusului. Comerțul extern cu celelalte țări ale lumii produce cel mai nefavorabil efect asupra economiei naționale, gradul de acoperire a importurilor prin export fiind cuprins pentru primii trei parteneri comerciali a țării între 3% în cazul Chinei și 55% în cazul Turciei.

România, cel mai important partener comercial al Republicii Moldova

România este cel mai important partener comercial al țării, schimburile comerciale cu acest stat ridicându-se la valoarea de peste 1 miliard de dolari SUA pe durata primelor 8 luni ale anului sau aproximativ 19% din totalul comerțului exterior al țării. Schimburile comerciale cu România au înregistrat valori comparabile cu volumul schimburilor comerciale cu întreg spațiul CSI (1 miliard și 18 milioane de dolari SUA).

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала