Politică
Ultimele știri din politică, cele mai importante evenimente de la Președinție, Guvern și Parlament, partide politice, declarații ale politicienilor, știri pe surse, comentarii și analize
Ludovic Orban și alți miniștri din Guvern la Parlament - Sputnik Moldova-România

LIVE TEXT: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban – direct, de la Parlament

Sputnik transmite continuu, începând cu ora 11.00, informații de la Parlament – dar și alte știri și reacții legate de moțiunea de cenzură

BUCUREȘTI, 5 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu, Evan Răutu. Începând  cu ora 12.00, la Parlament, în fața plenului reunit al celor două camere, va avea loc dezbaterea Moțiunii de Cenzură ”Guvernul Orban PNL - privatizarea democraţiei româneşti”, inițiată de PSD și UDMR. Ulterior, parlamentarii vor vota.

Votul este secret, cu bile – aspect legal care va fi încălcat de parlamentari. De exemplu, din declarațiile PNL, deputații partidului de guvernământ vor vota cu bilele la vedere. 

Înainte de moțiune, cifrele arată că PSD și UDMR au împreună 232 de voturi – minimul necesar fiind 233. Deci, un singur vot ar lipsi pentru ca guvernul Orban să cadă.

Dar, din declarațiile lui Marcel Ciolacu rezultă că PSD a negociat cu parlamentari independenți și cu cei de la „Minorități” – și că mizează pe circa 237 de voturi.

În plus, Victor Pont a anunțat că ”guvernul trebuie pedepsit, inclusiv prin vot”, deci e foarte posibil ca parlamentarii Pro România să voteze moțiunea. În acest caz, vor fi peste 250 de voturi pentru moțiune.

Sputnik va transmite continuu informații de la Parlament – dar și alte știri și reacții legate de moțiunea de cenzură.

Cuprins
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
15:46 05.02.2020
Guvernul lui Iohannis a căzut! Cabinetul Orban e demis – cine va urma
Ludovic Orban - Sputnik Moldova-România
Guvernul lui Iohannis a căzut! Cabinetul Orban e demis – cine va urma
14:58 05.02.2020
În Parlament a început votul – PNL pare resemnat

Acum, în parlament, a început votul la Moțiunea de Cenzură. Votul este secret, cu bile, dar PNL anunțase că va arăta bilele în momentul votului. Cu toate astea, atitudinea liberalilor nu este ostentativă, ca la moțiunea contra guvernului Dăncilă, ci mai curând resemnată.

Liberalii nu prezintă ostentativ bilele, ci doar unii dintre ei lasă să se vadă ce votează. PNL pare mai curând resemnat.

14:50 05.02.2020
Corlățean acuză Guvernul Orban: ”Duplicitar și fariseic”

Președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean, a dat o lovitură azi, prezentând în plenul Parlamentului documentul prin care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Aceasta e o încălcare a recomandărilor mult citatei Comisii de la Veneția, care prevăd ca astfel de modificări să nu fie făcute cu un an înainte de alegeri.

”Am fost stupefiat de caracterul duplicitar și fariseic al Guvernului Orban”, a spus Corlățean. ”Minciuna si manipularea la care PNL si USR au recurs în aceste luni, atât în țară, cât și în țară, la APCE – nu ați înțeles semnalul de la nivel european despre ce reprezintă un exces al puterii, domnule Orban”.

Reamintim că, în urma demersului fostul ministru de Externe Corlățean, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere cu privire la schimbarea legislației electorale prin asumarea răspunderii în parlament de către guvernul Orban, cu mai puțin de un an înaintea alegerilor.

14:41 05.02.2020
Șerban Nicolae: ”Guvernul Orban să plece la Parchet și să facă autodenunț”

Senatorul Șerban Nicolae a atacat dur Guvernul Orban după seria de OUG adoptate aseară târziu, cerându-i să ”plece la Parchet, să facă autodenunț”.

”OUG de la sănătate e poate cea mai gravă, pentru că acolo vorbim de 1,2% din PIB - cei de la stat fac achiziție pentru tot anul prin licitație publică, privații își epuizează stocul și primesc și bonificație”, a acuzat Șerban Nicolae, completând ”Cei care au adus la putere acest guvern, vor să-i fie complici”.

Șerban Nicolae spune ferm: ”Guvernul Orban va trebui să plece la parchet, să facă autodenunț, pentru că sunt lucruri grave care vizează penalul, de aia s-au grăbit să dea azi-noapte OUG”

14:34 05.02.2020
Orban: ”Bădărănie și minciună nenorocită”

Premierul Orban și-a început răspunsul la atacurile din Parlament cu un atac dur la vorbitori, în general.

”Nu voi răspunde la nicio bădărănie și minciună nenorocită care a fost rostită de la acest microfon”, a declarat Ludovic Orban.

14:14 05.02.2020
Tăriceanu schimbă foaia – atac dur la Guvern!

Deși a anunțat că nu va vota moțiunea, președintele ALDE a cerut președinților celor două Camere ale Parlamentului să sesizeze CCR în privința ”căruței de OUG-uri” date de Guvernul Orban aseară.

”Căruța de OUG-uri date de Guvern - acest fapt nu poate rămâne nesancționat pentru respectul statului de drept”, a spus Tăriceanu, care a continuat ferm: ”Cer președinților celor două Camere, președintelui Senatului și președintelui Camerei Deputaților, să sesizeze CCR - aveți datoria să apărați Parlamentul”.

13:53 05.02.2020
Ciolacu: ”Părăsiți sala în momentul acesta!”

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a intervenit, întrerupând pentru scurt timp dezbaterea la moțiune.

”Am fost anunțat din staff-ul tehnic că există persoane care nu sunt parlamentari și stau în băncile Parlamentului”, a spus Ciolacu, ”vă rog frumos să părăsiți sala în momentul acesta!”

Ciolacu a lansat în acest sens un atac la liberali: ”Știu că PNL nu are nicio treaba cu democrația, dar haideți să începem încet, încet”.

13:35 05.02.2020
PMP nu susține moțiunea

Emil Marius Pașcan, liderul deputaților PMP, a declarat că partidul său nu va susține moțiunea de cenzură

13:32 05.02.2020
Tăriceanu - ALDE nu votează moțiunea. Iată cum a motivat

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE nu vrea alegeri anticipate și vrea primari aleși în două tururi - acestea fiind motivele pentru care nu va susține moțiunea de cenzură.

Totodată, Tăriceanu a declarat că este bulversat de „căruța de Ordonanțe de Urgență” votate de Guvernul Orban, cerând șefilor celor două camere ale Parlamentului să sesizeze CCR-ul pe acest motiv.

 

13:30 05.02.2020
Kelemen Hunor a anunțat că UDMR va vota moțiunea de cenzură

Kelemen Hunor a declarat că Guvernul Orban trebuie oprit „din această aventură periculoasă”, anunțând că „astăzi vom vota moțiunea de cenzură”.

13:23 05.02.2020
Ponta, de al tribuna Parlamentului: ”Să știți că eu m-am operat la picior, nu am fost la o clinică de dezalcoolizare”

Președintele Pro România, Victor Ponta, a făcut un comentariu înaintea discursului său: „După răcnetele de la început, e bine că acum putem să discutăm rațional”. El a mai adăugat că „Doar cei de la USR nu și-au dat seama”.

Ponta a mai spus că ordonanța de urgență pe sănătate l-a convins să voteze moțiunea.

El a mai răspuns și la acuzația în adresa sa că s-a operat într-o clinică privată din Turcia, nu în România.

”Să știți că eu m-am operat la picior, nu am fost la o clinică de dezalcoolizare. Aceste clinici de dezalcoolizare de azi le puteți plăti din bani publici”, a spus Ponta, în Parlament.

13:17 05.02.2020
Dan Barna, atac la PSD și UDMR

Președintele USR, Dan Barna, a declarat în cadrul discursului său din plenul Parlamentului că în ședința de astăzi s-ar fi putut să se discute despre banii pentru asigurarea pensiilor sau despre Autostrada Unirii: „Dumneavoastră, domnilor din PSD și UDMR, ați vrut să discutăm despre Evul Mediu, despre baroni fricoși. (...) Vorbiți despre democrație la mișto, în trei ani ați încerat doar să-l salvați pe Dragnea de pușcărie”.

În același context, Barna a atacat și UDMR-ul: „Domnule Kelemen Hunor, cât veți mai juca partida aceasta a virginității interesate, când încetați să fiți un PSD bilingv?”

12:57 05.02.2020
Ludovic Orban, atac la PSD în discursul de la tribuna Parlamentului

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, i-a atacat extrem de dur pe aleșii PSD, în Parlament, la dezbaterile pe moțiunea de cenzură. Orban le-a spus acestora că sunt ”parlamentari făcuți din pixul lui Dragnea” și nu se lasă judecat de aceștia.

”Înțeleg că aveți probleme cu cititul, așa că sunt înțelegător față de voi. Vreți, nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de acest stigmat, care vă va urmări toată viața voastră”.

12:50 05.02.2020
PMP nu va susține moțiunea de cenzură inițiată de PSD

Eugen Tomac a declarat că PMP susține Guvernul Orban

"Susţinem Guvernul PNL. Decizia grupului a fost de a nu gira această circotecă pe care a declanşat-o PSD-ul, care nu vrea anticipate, dar nu vrea nici două tururi. Prin urmare, colegii mei vor participa în sală, dar nu se duc să gireze un demers al PSD-ului, îndreptat împotriva democraţiei, pentru că revenirea la alegerea primarului în două tururi reprezintă o garanţie în plus pentru societate că avem un sistem mult mai corect din punct de vedere al reprezentării", a precizat Tomac.

12:47 05.02.2020
Mesajul lui Orban către liberali înaintea votului pentru moțiune

Premierul României a declarat, în urmă cu scurt timp, că, dacă acest Guvern va cădea, va pica în picioare. Potrivit declaratiilor sefului Executivului, parlamentarii PNL vor vota la vedere împotriva moțiunii de cenzură inițiate de PSD

12:32 05.02.2020
A început ședința Parlamentului, la care se dezbate moțiunea de cenzură

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 350 de parlamentari.

La ședință sunt prezenți prim-ministrul, Ludovic Orban, şi miniştrii Cabinetului.

12:12 05.02.2020
Avocatul Poporului, sesizare la CCR pentru cele 25 de OUG
Curtea Constituțională a României - Sputnik Moldova-România
Probleme mari: Avocatul Poporului, sesizare la CCR pentru cele 25 de OUG
11:47 05.02.2020
Ciolacu - reacție la voturile din ședința de Guvern de marți noapte
Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova-România
Marcel Ciolacu, acțiune la adresa Guvernului Orban după votarea OUG de marți noapte
11:33 05.02.2020
Ponta ar putea susține candidatura unui premier independent - dacă trece moțiunea

Victor Ponta a declarat, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu că, dacă moţiunea va trece, ar putea susţine un premier independent împreună cu PSD, UDMR şi ALDE.

11:22 05.02.2020
Ludovic Orban - declarații înaintea ședinței Parlamentului

Premierul României a declarat că liberalii sunt pregătiți de orice variantă și că, după moțiune, în funcție de rezultat, va fi convocată conducerea PNL și vor fi luate toate măsurile care se impun

10:53 05.02.2020
Întâlnire Ciolacu-Ponta la primele ore ale dimineții

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și președintele Pro România, Victor Ponta, au avut o întâlnire la primele ore ale dimineții. Cel mai probabil Marcel Ciolacu se informează privind numărul de voturi care ar aduna moțiunea de cenzură.

Întâlnirea a fost urmată de o ședință internă la Pro România. Potrivit informațiilor din presă, nu toți parlamentarii din partidul lui ponta sunt gata să voteze moțiunea inițiată de PSD, unii chiar vor lipsi de la ședință.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала