Societate
Știri de ultimă oră din societate, cazuri sociale, probleme, asistență socială, viața de zi cu zi, evenimente publice, culturale, viața de la țară, din cartier, prognoza meteo

Vine vaccinul Moderna – când începe procedura și cu ce diferă de vaccinul Pfizer

© REUTERS / DADO RUVICИллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом Moderna
Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом Moderna - Sputnik Moldova-România
Un nou vaccin, produs de compania americană „Moderna” va fi distribuit la nivelul centrelor de vaccinare din România - și va începe vaccinarea și acest produs

BUCUREȘTI, 28 ian – Sputnik. După cum au anunțat autoritățile, începând de luni, 1 februarie, la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului produs de ”Moderna”.

În alte state se folosește și ”Moderna”, dar până acum, în România s-a folosit doar vaccinul produs de americanii de la Pfizer/BioNtech.

În aceste condiții, se pune întrebarea dacă există diferențe între cele două vaccinuri – Moderna și Pfizer. Ministerul Sănătății a explicat:

”Conform prospectelor elaborate de producători, precum şi opiniilor medicilor, singurele criterii pentru alegerea unui tip sau altuia de vaccin, dacă ne referim la Pfizer şi Moderna, sunt cele care ţin de limitele de vârstă (inferioare) şi cele referitoare la contraindicaţii absolute. Diferenţele dintre cele 2 nu sunt semnificative”, a transmis Ministerul Sănătății, citat de DC News

Diferențe apar la administrare celei de-a doua doze – ”rapelul” – la Pfizer se face la minim 21 de zile, la Moderna la 28. Dar, perioada până la rapel poate fi depășită, fără să existe pericolul pierderii efectului.

De precizat că ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager, învîțând corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.

”ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu”, transmite RoVaccinare.
Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала