Internaţional
Cele mai importante știri internaționale, breaking news, știri externe de ultimă oră, Europa, SUA, Rusia, NATO, UE, pe surse, analize și comentarii

Legătura între vaccinul AstraZeneca și tromboză, confirmată de un oficial EMA

© Inquam Photos / OCTAV GANEAVaccin AstraZeneca
Vaccin AstraZeneca - Sputnik Moldova-România, 1920, 06.04.2021
Un oficial al EMA a declarat pentru cotidianul italian Il Messaggero, pe 6 aprilie, că „acum este clar că există o legătură între vaccinul [AstraZeneca]” și cazurile de tromboză, subliniind însă că evaluarea „este departe de a fi finalizată”.

BUCUREŞTI, 6 apr – Sputnik. În timp ce Ministrul Sănătăţii din Franţa, Olivier Véran, şi-a reafirmat încrederea în vaccinul AstraZeneca pe 6 aprilie, subliniind „raportul beneficii-risc foarte pozitiv”, un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existența unei „legături” între vaccinul suedez-britanic și cazurile de tromboză observate în urma inoculării acesteia.

Кандидат в президенты Франции Марин Ле Пен посетила Госдуму РФ - Sputnik Moldova-România, 1920, 22.03.2021
Internaţional
Le Pen cere autorizarea Sputnik V în Franța fără aprobarea EMA

Întrebat dacă se poate face o legătură între cheagurile de sânge şi administrarea vaccinului AstraZeneca, Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la EMA, a răspuns pentru Il Messagero:

„În opinia mea, putem spune acum că este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu știm încă ce anume cauzează această reacție”, a declarat Cavaleri.

Acesta a adăugat că intenționează să anunțe legătura în următoarele ore, dar încă „trebuie să înțeleagem cum se întâmplă”.

Organismul european se va întâlni pentru a discuta acest caz în perioada 6-9 aprilie.

Confirmând însă că raportul beneficii / risc este încă în favoarea vaccinului, oficialul a spus că vor aborda „mai în detaliu chestiunea diferitelor grupe de vârstă”, potrivit Sputnik France. 

Suspiciuni cu privire la siguranța vaccinului AstraZeneca au apărut în urmă cu câteva săptămâni, fiind legate de cazurile de tromboză apărute după administrarea acestuia. Fiind raportate zeci de cazuri, dintre care unele au dus la decese, țările europene au suspendat utilizarea vaccinului.

Ампула на фоне логотипа Спутник V. - Sputnik Moldova-România, 1920, 22.03.2021
Rusia
EMA va trimite experți în Rusia, care să verifice datele legate de Sputnik V

Suspendarea a fost ridicată însă după unda verde a EMA, care a precizat că, „în ciuda unei posibile legături cu cheaguri de sânge rare şi o scădere a trombocitelor din sânge”, beneficiile AstraZeneca au depășit riscurile.

Cu toate acestea, mai multe țări au menținut suspendarea utilizării vaccinului pentru anumite grupe de vârstă, precum Olanda sau două orașe germane, Berlin și München. În Franța, Înalta Autoritate de Sănătate a recomandat ca vaccinul să fie rezervat doar persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, deoarece până atunci cazurile de tromboză venoasă cerebrală au fost observate în principal la persoanele sub 55 de ani.

Însă încrederea francezilor în vaccin s-a prăbușit, potrivit unui sondaj Odoxa Backbone Consulting realizat pentru Franceinfo și Le Figaro, efectuat în 18 și 19 martie. În acest weekend, centrele de vaccinare din Calais (Pas-de-Calais) și Gravelines (Nord) au închis mai devreme decât se așteptau din cauza lipsei de voluntari pentru AstraZeneca.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала