Internaţional
Cele mai importante știri internaționale, breaking news, știri externe de ultimă oră, Europa, SUA, Rusia, NATO, UE, pe surse, analize și comentarii

CEDO deschide calea vaccinării obligatorii

© Sputnik / Владимир Федоренко / Trecere la banca de fotografiiЕвропейский суд по правам человека
Европейский суд по правам человека - Sputnik Moldova-România, 1920, 25.08.2021
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins o cerere a 672 de pompieri profesionişti şi voluntari din Franța împotriva vaccinării lor obligatorii anti-COVID-19
BRUXELLES, 24 aug – Sputnik. O decizie de ieri a CEDO deschide calea legiferării obligativității vaccinării anti-COVID. Și anume, Curtea a respins cererea a sute de pompieri francezi care depuseseră o sesizare împotriva vaccinării lor obligatorii.
Vaccinare în România - Sputnik Moldova-România, 1920, 20.08.2021
Societate
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți sprijină campania de vaccinare
Potrivit CEDO, "Curtea a apreciat că aceste cereri sunt în afara domeniului de aplicare a Articolului 39 din reglementarea sa" care permite sesizarea în procedură de urgenţă când solicitanţii sunt expuşi "unui risc real de daune ireparabile".
Pompierii invocaseră în sesizarea lor dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului referitoare la "dreptul la viaţă" şi "dreptul la respectarea vieţii private şi familiale".
Ei cereau CEDO să "suspende obligativitatea vaccinării" prevăzută prin legea din 5 august 2021 referitoare la gestionarea crizei sanitare şi să suspende de asemenea "dispoziţiile prevăzând interzicerea exercitării activităţilor" celor care "nu se vor fi conformat vaccinării obligatorii", precum şi "întreruperea remunerării acestora".
Decizia CEDO, luată de un complet format din şapte judecători, nu prevede totuşi "imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate şi asupra fondului cazurilor respective", precizează curtea.
Într-un comunicat anunţând intenţia sa de a sesiza Curtea, sindicatul Sud SDIS al pompierilor insista la începutul lunii august asupra faptului că "nu este împotriva vaccinului", ci doar împotriva obligativității vaccinării, "foarte prost primită, inclusiv de persoane deja vaccinate".
Greece: Water cannon, tear gas deployed against protesters challenging vaccine mandate in Athens
 - Sputnik Moldova-România, 1920, 22.07.2021
Video
Grecia: Ciocniri între poliție și protestatari anti-vaccinare obligatorie - video
Curtea Constituţională a Franţei a susţinut, cu unele excepţii, la 5 august, legea adoptată de parlamentul ţării privind obligativitatea vaccinării pentru angajaţii serviciilor de urgenţă, medicilor şi profesorilor, conform presei franceze.
Este "prima hotărâre europeană cu privire la obligativitatea vaccinării împotriva #COVID19", a reacţionat pe Twitter juristul Nicolas Hervieu, specialist al CEDO.
Curtea, cu sediul la Strasbourg (estul Franţei), se pronunţase totuşi deja într-un dosar referitor la obligativitatea vaccinării în 8 aprilie, în urma sesizării unor părinţi cehi care refuzau să-şi vaccineze copiii împotriva bolilor copilăriei.
CEDO aprecia că această obligaţie poate fi "necesară într-o societate democratică". În felul acesta, cei care sunt împotriva vaccinării obligatorii vor rămâne fără căi de atac, iar statele europene vor putea impune vaccinarea obligatorie fără ca deciziile lor să mai poată fi contestate.
Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала