Internaţional
Cele mai importante știri internaționale, breaking news, știri externe de ultimă oră, Europa, SUA, Rusia, NATO, UE, pe surse, analize și comentarii

Talibanii anunță formarea unui guvern cu miniștri pe care SUA au pus recompense

© AP Photo / Zabi KarimiБоевики Талибана берут под свой контроль президентский дворец Афганистана
Боевики Талибана берут под свой контроль президентский дворец Афганистана - Sputnik Moldova-România, 1920, 07.09.2021
Urmăriți-ne pe
Talibanii au început să ocupe funcții guvernamentale după cucerirea Afganistanului, dar unii dintre noii miniștri sunt căutați de autoritățile americane care au pus recompense de milioane de dolari pe ei
BRUXELLES, 7 sept – Sputnik. Mullah Muhammad Hassan Akhund, co-fondator și șef al consiliului de conducere al talibanilor, a fost numit astăzi prim-ministru în funcție al Afganistanului, alți lideri talibani în vârstă aprobându-i numirea.
Mullah Abdul Ghani Baradar, considerat liderul de facto al grupului militant, a fost numit vicepremier, potrivit unui purtător de cuvânt al talibanilor, arată RT.
Sirajuddin Haqqani a fost numit în funcția de ministru de Interne în exercițiu, numirea sa fiind uluitoare dintr-un motiv serios: Haqqani este considerat un terorist internațional de către autoritățile americane, FBI oferind o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informațiile care ar conduce la arestarea sa.
Haqqani este căutat în legătură cu un atac din 2008 asupra unui hotel din Kabul, care a dus la uciderea a șase persoane, printre care se număra și un cetățean american. Haqqani ar fi participat, de asemenea, la atacuri transfrontaliere asupra forțelor SUA și ale coaliției din Afganistan și ar fi complotat să-l asasineze președintele afgan Hamid Karzai în 2008.
Pe de altă parte, Mullah Yaqoob, fiul liderului mujahedin și fondator al talibanilor Mullah Mohammed Omar, a fost numit în funcția de ministru al Apărării. În ciuda pedigree-ului său războinic, Yaqoob este considerat de vest ca fiind un moderat conform standardelor talibane și a susținut încheierea negociată a conflictului afgan de 20 de ani.

Pozițiile cheie din Guvernul afgan au fost ocupate de:

Prim-ministru - Hasan Akhund (șeful consiliului de conducere taliban, ministru de externe din 1996 până în 2001);
Vice-prim-ministru - șeful biroului politic al mișcării, Mullah Abdul Ghani Baradar;
Ministrul apărării - liderul taliban adjunct Mohammad Yakub;
șeful Ministerului Afacerilor Interne - Sarajuddin Haqqani;
șeful serviciilor de informații - Abdul Hak Wasik;
Ministrul de Externe - Amir Khan Mutaki;
Ministrul Economiei - Mohammad Hanif;
Ministrul Finanțelor - Khedayatullah Badri;
Șeful Băncii Centrale a Afganistanului este Mohammad Idris.
Premierul Akhund este considerat terorist de către ONU, UE și Marea Britanie și a fost sancționat de Consiliul de Securitate al ONU, împreună cu fiecare membru al guvernului taliban nominalizat astăzi. De altfel, SUA consideră că talibanii în ansamblu sunt o formațiune teroristă.
Vice-premierul Baradar are și el o istorie pe măsură: a fost vânat în trecut de SUA, înainte de a fi capturat și închis de către autoritățile pakistaneze. După opt ani într-o închisoare pakistaneză, a fost eliberat în 2018 și doi ani mai târziu a făcut istorie devenind primul lider taliban care a vorbit direct cu un președinte american, când a vorbit telefonic cu președintele de atunci Donald Trump după ce a semnat un acord de pace cu SUA.
Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader