Internaţional
Cele mai importante știri internaționale, breaking news, știri externe de ultimă oră, Europa, SUA, Rusia, NATO, UE, pe surse, analize și comentarii

Japonia are un nou prim-ministru

Fumio Kishida - Sputnik Moldova-România, 1920, 04.10.2021
Urmăriți-ne pe
După demisia in corpore a Guvernului nipon condus Yoshihide Suga a demisionat in corpore, Parlamentul a votat un nou premier.
CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. Camera inferioară a Parlamentului Japoniei l-a ales cu majoritate de voturi pe șeful Partidului Liberal Democrat din Japonia, Fumio Kishida, care anterior a ocupat fotoliul de ministru de Externe, în funcția de premier, el fiind de-al 100-lea prim-ministru al țării. Procedura de vot a fost transmisă în direct.
Prim-ministrul este ales cu majoritate de voturi dintre candidații desemnați de partide. Fiecare mișcare politică își desemnează propriul candidat, fiind vorba de regulă de liderii lor. Întrucât partidul de guvernământ deține mai mult de jumătate din mandate, alegerea Kishida a fost previzibilă.
Yoshihide Suga - Sputnik Moldova-România, 1920, 04.10.2021
Internaţional
Guvernul japonez a demisionat in corpore
O jumătate de oră mai târziu a început votarea și în camera superioară a Parlamentului. Și acolo majoritatea o are formațiunea de guvernământ. Însă chiar dacă un alt candidat ar câștiga în camera superioară, conform legii, întâietatea o are camera inferioară, prin urmare rezultatul votului în camera inferioară este decisiv.
Noua componență a Cabinetului de Miniștri va fi anunțată astăzi. În weekend, Kishida a stabilit toți candidații pentru funcțiile de ministru. Dintre cei 20 de membri ai guvernului, 13 vor deveni miniștri pentru prima dată. Pe unul dintre ei, nu l-a împiedicat să debuteze în această postură nici chiar venerabila vârstă de 77 de ani. Cel mai tânăr ministru are 44 de ani.
Secretarul general al guvernului va fi Hirokazu Matsuno. Trei persoane vor trece din guvernul anterior în noul Cabinet: ministrul de Externe Toshimitsu Motegi și ministrul Apărării Nobuo Kishi, iar Koichi Hagiuda, care a condus Ministerul Științei și Educației, va deveni ministru al Economiei, Comerțului și Industriei.
Kishida a declarat luni că după alegeri intenționează să dizolve camera inferioară a Parlamentului, în legătură cu expirarea mandatului său, pentru a organiza alegeri pe 31 octombrie.
Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader