Coronavirus
Coronavirus (COVID-19), infecție ce a afectat întreaga lume, inclusiv România și Moldova - ultimele știri despre simptome, tratament, vaccinare, cazuri de infectare, decese

Cum a votat Senatul cu privire la obligativitatea vaccinării

© Inquam Photos / OCTAV GANEAParlamentul României, 5 octombrie 2021
Parlamentul României, 5 octombrie 2021 - Sputnik Moldova-România, 1920, 27.10.2021
Urmăriți-ne pe
Proiectul de lege privind obligativitatea certificatelor verzi (adică a vacinării) a fost astăzi la vot în Senat, iar rezultatul este surprinzător
BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Plenul Senatului nu a reușit să adopte astăzi propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Legea mai trebuie adoptată de Camera Deputaților pentru a putea merge la promulgare. Legea avea nevoie de 69 de voturi și a întrunit doar 67 pentru, așadar, deși a avut mai multe voturi pentru, a căzut deoarece nu întrunea numărul de voturi necesare, conform legii.
Legea care a șocat societatea românească stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii:
1.
trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2
2.
trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus
3.
rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore)
Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19. Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.
"Dispoziţiile (...) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi", prevede legea.
Certificat digital COVID în România - Sputnik Moldova-România, 1920, 30.09.2021
Societate
Certificat verde în toată România? Ce spune Cseke Attila
Vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli.
Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice - furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente.
Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator.
Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului.
Conducerea unităţilor publice şi private verifică certificatelor digitale prin intermediul aplicaţiei mobile "Check DCC".
Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile.
Florin Cîțu - Sputnik Moldova-România, 1920, 14.10.2021
Coronavirus
Cîțu torpilează Sănătatea: ce se întâmplă cu angajații fără certificat verde
Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept. Suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.
Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.
Prevederile nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, fiindu-le aplicabile dispoziţiile Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.
”Următoarea etapă e Camera Deputatilor unde sper să avem voturi pentru a respinge nebunia asta. Voi fi acolo ca lider de grup și mă lupt cu ei. Între timp, trebuie sa avem grija sa nu treacă guvernul militar Ciucă…”, a comentat Goerge Simion, liderul AUR, după vot. AUR este cel mai acerb critic al legii, dar și PSD anunțase anterior că votează împotriva acestui proiect de lege.
Camera decizională în acest caz este însă Camera Deputaților, unde se anunță lupte grele cu privire la acest proiect legislativ.
Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader