Rusia
Despre Rusia, declarațiile lui Vladimir Putin, Serghei Lavrov, relațiile Rusiei cu alte state, cu SUA, UE, NATO, România, Moldova, armament, conflicte, relații bilaterale, economice, livrări de gaz

Zaharova a condamnat interzicerea panglicii Sf. Gheorghe în Letonia

© Пресс-служба МИД РФ / Trecere la banca de fotografiiБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova-România, 1920, 22.11.2021
Urmăriți-ne pe
Zaharova: Interdicția de a purta panglica Sf. Gheorghe pune Letonia într-o lumină defavorabilă.
CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Decizia Letoniei de a interzice purtarea panglicii Sf. Gheorghe la evenimentele publice pune țara însăși într-o lumină defavorabilă, și nu simbolul Victoriei pe reverul veteranului, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.
„Pot să vă asigur de asemenea că vom apăra adevărul istoric pe toate platformele internaționale – așa cum am făcut-o până astăzi, vom continua să facem acest lucru și în viitor”, a spus ea în timpul unei conferințe online la agenția de presă ”Rossiia Segodnia”.
Diplomatul a menționat că „esența și dedesubtul” acestui pas sunt „pe deplin explicabile”. Riga, în opinia ei, „în timpul actualei administrații, se bazează în multe dintre deciziile sale politice și juridice pe considerente care sunt în contradicție directă cu principiile juridice internaționale, inclusiv interzicerea discriminării”.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova-România, 1920, 15.11.2021
Internaţional
Zaharova a comentat intențiile militarilor ucraineni de-ai nimici pe imigranți
Nu întâmplător, a subliniat Zaharova, panglicile Sf. Gheorghe au fost interzise anume de Letonia, unde „fiecare al zecelea locuitor are rușinosul statut de ”necetățean”.
Reprezentantul oficial al departamentului de politică externă a subliniat că interzicerea simbolurilor care au un temei juridic internațional și sunt asociate cu victoria binelui asupra răului este lucrul cel mai lipsit de sens care poate fi făcut în politică.
„Aceste simboluri trăiesc în afara cadrului unei ideologii sau a concepției egoiste înguste a politicienilor, aceste simboluri exprimă ideile, suferința unora de dragul vieții și binelui altora <...>” – a conchis ea.
Parlamentul Letoniei a interzis oficial utilizarea publică a panglicilor în țară. În această republică baltică sunt acum peste 4.000 de participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei, supraviețuitori ai blocadei și cei care s-au aflat în spatele frontului. Știrea a provocat imediat o amplă rezonanță publică și mediatică internațională.
În fiecare an, pe 9 mai, sute de mii de oameni se adună la monumentul Eliberatorilor din Riga pentru a sărbători Ziua Victoriei.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova-România, 1920, 22.11.2021
Rusia
Zaharova a răspuns declarației NATO despre „comportamentul agresiv” al Rusiei
Acțiunea „Panglica Sf. Gheorghe” este dedicata victoriei in Marele Război pentru Apărarea Patriei. Ideea a apărut în 2005 în cadrul agenției RIA Novosti, care acum este parte a AIP ”Rossiia Segodnia”. Tot atunci a avut loc și primul eveniment, iar de atunci a devenit o tradiție purtarea panglicii în ajunul zilei de 9 mai.
Pe de altă parte, în Letonia au loc în fiecare an procesiuni ale legionarilor SS - organizație recunoscută drept criminală de Tribunalul de la Nürnberg. Ei demonstrează public distincțiile și simbolurile naziștilor, la ele participă deputați și oficialii funcționari. Aceste procesiuni sunt condamnate pe toate căile de multe țări, inclusiv de Rusia.
Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала