21:47 17 Iulie 2018
În direct
 • EUR19.57
 • USD16.70
 • RUB0.27
 • RON4.20
 • UAH0.64
  rachetă

  Amenintare sau intimidare? SUA își modernizează arma nucleară (FOTO)

  © AFP 2018 / US NAVY
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1711

  Statele Unite vor începe curând producția unei arme nucleare de ultima generație, care urmează să fie plasată în bazele militare din Europa.

  CHIȘINĂU, 2 Aug — Sputnik. Departamentul Național al Securității Nucleare din SUA (NNSA) a autorizat demararea etapei de producere a armei nucleare modernizate B61-12, comunică RIA Novosti, cu referire la comunicatul oficial al instituției.

  Lucrările la etapa de inginerie a programului au durat patru ani, iar lansarea producției în serie este planificată pentru anul 2020.

  "În prezent bomba B61 reprezintă cea mai învechită componentă a arsenalului SUA. Programul de prelungire a resursei va prelungi viața sistemului cel puțin cu două zeci de ani", a declarat șeful NNSA Frank G. Klotz

  B61 reprezintă arma termonucleară de bază ale forțelor nucleare strategice americane. Cea de-a 12-a versiune a bombei este elaborată pentru utilizarea atât de către bombardiere strategice, cât și de avioanele tactice. Se presupune că B61-12 va înlocui armele nucleare de versiunile 3,4,7 și 10, aflate în dotare a forțelor aeriene.

  "Aceste programe de extindere a vieții acestor sisteme sprijină direct directiva președintelui Obama de menținere a factorului de descurajare nucleară în condiții de siguranță, apărare și eficiență, reducând în același timp dimensiunea arsenalului", a declarat secretarul pentru energie Ernest Moniz.

  Din anul 2020, SUA planifică plasarea bombei B61-12 în bazele militare din Europa.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei