15:52 17 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.60
 • USD17.75
 • RUB0.28
 • RON4.14
 • UAH0.72
  Topirea ghețarilor

  Primul oraş care dispare din cauza încălzirii globale

  © Sputnik / Константин Родиков
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17311

  În cel mai nordic oraş al Americii soarele nu răsare din noiembrie până în ianuarie, iar în restul anului soarele se află într-o stare de amurg perpetuu, totuşi cantităţile imense de chimicale toxice conservate în gheaţă ies la suprafaţă din cauza topirii gheţarilor din ce în ce mai repede.

  BUCUREŞTI, 9 aug — Sputnik. Oraşul Barrow din Alaska se află la 530 km de cercul arctic şi la 1600 de km la sud de Polul Nord, iar localnicii sunt înconjuraţi de ocean şi tundră şi mănâncă numai carne de focă, scrie BBC.

  Problema acestor oameni este faptul că gheţarii se topesc din ce în ce mai mult şi chimicalele poluante conservate în gheaţă de-a lungul secolelor ajung în apa oceanului şi infectează peştii, focile, dar şi oamenii.

  Din 1979 până în prezent, cantitatea de gheaţa a scăzut cu 10% pe timpul verii în fiecare deceniu. Oamenii de aici consumă multă carne de focă şi nu au cum să-şi schimbe obiceiurile deoarece nimic nu creşte la acele temperaturi, iar cumpărăturile sunt foarte scumpe. 3,7 litri de lapte costă 10 dolari (10,8 lei pe un litru de lapte), ketchup-ul sau maioneza se vând cu 7 dolari.

  Un studiu din 2015 realizat asupra urşilor polari arată o legătură între consumul ridicat de carne contaminată şi alteraţii pe creierul animalului. Astfel, acelaşi efect ar putea avea loc şi pe creierul uman dacă se consumă carne de peşte sau de focă infectată cu chimicale, arată reporterul BBC.

  Încălzirea globală reprezintă pentru oraşul Barrow eroziunea coastei, furtuni puternice şi valuri imense. În unele locuri se pierde cam 20 m de sol în fiecare an. Oamenii de ştiinţă estimează că într-un timp relativ scurt acest oraş nu va mai exista pe hartă.

  Tematic

  Moldova vrea să dezvolte agricultura ecologică în cooperare cu Cehia
  Tagurile:
  Disparitia oraselor, Incalzirea globala, Topirea ghetarilor


  Știrile Zilei