02:07 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Nuclear warhead

  Fost ministru al Apărării SUA: un război nuclear poate fi declanșat din greșeală

  © Sputnik / Mihail Mokrushin
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  9721

  Pericolul declanșării unui război nuclear din cauza unor erori tehnice sau umane persistă, consideră fostul ministru al Apărării din SUA.

  CHIȘINĂU, 12 aug — Sputnik. Asigurarea securității arsenalului nuclear de devenit mult mai complicată din cauza amenințărilor cibernetice, care pot compromite centrele militare de comandă și să provoace cazuri de utilizare a armelor nucleare, comunică RIA Novosti, cu referire la agenția Sputnik, care citează fostul ministru al Apărării din SUA William Perry.

  "Astăzi a devenit mai complicat să asigurăm securitatea arsenalului nuclear, decât în perioada războiului rece, pentru că persistă pericolul intervenției virtuale sau comiterea de erori. Cineva poate acționa din rea voință în spațiul cibernetic, țintind centrele noastre de comandă", a declarant Perry.

  Potrivit lui, similar perioadei războiului rece cu URSS, astăzi există pericolul declanșării unui război nuclear din cauza erorilor umane sau defecțiunilor tehnice.

  "Pericolul declanșării unui război nuclear din întâmplare a existat și mai există", afirmă Perry.

  Potrivit fostului ministru, spre exemplu, în timpul războiului rece, a existat un pericol al declanșării unui incident, când operatorul militar al sistemului de rachetă a lansat din greșeală programul de exerciții în sistemul electronic de comandă.

  Erorile umane și tehnice pot avea loc din nou și atunci când acestea se întâmplă, președintele SUA are la dispoziție câteva minute pentru a decide dacă trebuie sau nu să lanseze rachetele balistice intercontinentale, a subliniat Perry.

  William Perry a fost cel de-al 19-lea ministru al apărării SUA, din februarie 1994, până în martie 1997.

  Tematic

  România ar putea fi victima unui război nuclear, titrează New York Times
  Tagurile:
  Arme nucleare, William Perry, SUA


  Știrile Zilei