15:45 20 Septembrie 2018
În direct
 • EUR19.63
 • USD16.79
 • RUB0.25
 • RON4.22
 • UAH0.60
  BREXIT

  UE se destramă de unde a început. Maastricht nu mai vrea în Uniune

  © Sputnik / Алексей Филиппов
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  9324

  Oraşul olandez Maastricht, care a dat numele tratatului care a dus la crearea Uniunii Europene de astăzi, este acum un bastion al euroscepticilor care vor să urmeze Marea Britanie în decizia de a părăsi blocul comunitar.

  BUCUREȘTI, 15 aug — Sputnik. Rezultatele ultimelor sondaje realizate în Olanda arată că Partidul Olandez pentru Libertate şi-ar putea tripla prezenţa în Parlament, obţinând 25% din locuri şi devenind partidul majoritar, într-o zonă care afirmă tot mai răspicat ieșirea din UE.

  Liderul partidului, Geert Wilders, a obţinut o victorie mare în referendumul din această vară în care olandezii au votat împotriva unui acord al UE cu Ucraina. „Nu vrem să mai avem de-a face cu Uniunea Europeană de acum", spune el într-un interviu. „Vrem să fim o ţară suverană, nu să fim la mila unor birocraţi nealeşi în Bruxelles".

  Referitor la ieșiea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Wilders a mai spus că ar fi încântat dacă sfârşitul oficial al UE ar începe în provincia sa, scrie Gândul.

  Partidul său, dar şi alte partide eurosceptice au câştigat cele mai multe voturi în Maastricht, cu ocazia alegerilor electorale regionale de anul trecut.

  În 2015 Ţările de Jos au primit aproape 59.000 de cereri de azil, în creştere faţă de anul 2013, când primiseră 17.000. Afluxul a determinat mai multe proteste în Maastricht, dar şi în alte locuri din ţară.

  Tematic

  Steinmeier: Brexit a resuscitat stereotipurile etnice și egoismul național
  Tagurile:
  BREXIT, Referendum, UE, Geert Wilders, Olanda
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei