16:33 20 Septembrie 2018
În direct
 • EUR19.63
 • USD16.79
 • RUB0.25
 • RON4.22
 • UAH0.60
  Gurzuf din partea de sud a Crimeei

  În pofida sancțiunilor, companiile europene continuă să facă comerț cu Crimeea

  © Sputnik / Тарас Литвиненко
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  5701

  În pofida sancțiunilor și interdicțiilor impuse de Uniunea Europeană, unele companii europene caută diverse căi pentru continuarea relațiilor economice cu peninsula Crimeea, evitând restricțiile existente.

  CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. Companiile din țările europene continuă să facă comerț cu Crimeea, în pofida sancțiunilor, iar navele sub pavilion european staționează în porturile peninsulei, transmite RIA Novosti, cu referire la un raport al Centrului pentru Cercetarea Corupției și a Crimei Organizate (OCCRP).

  Potrivit rezultatelor investigației, în ultimii doi ani în porturile din Crimeea au sosit 24 de nave sub pavilionul țărilor membre ale UE, 43 de nave înregistrate în Uniunea Europeană, precum și 22 de nave ale beneficiarilor din UE.

  Pentru a evita sancțiunile, companiile folosesc mai multe căi, scriu colaboratorii OCCRP. Unele dintre companii arborează steagurile altor state, apelează la serviciilor firmelor intermediare sau își deconectează sistemele de identificare și stabilire a poziționării navelor.

  Astfel, una dintre navele companiei germane Krey Schiffahrts GmbH a staționat în orașul Kerci în iulie 2014. Conducerea firme nu a răspuns la solicitările OCCRP, însă a declarat că firma a avut "probleme enorme" din cauza staționării în portul din Crimeea.

  Potrivit fostului colaborator al grupului de companii grecești Palmali, navele își schimbă des steagurile în momentul apropierii de peninsulă. Inițial, acestea își arborează steagul ucrainean, iar după depășirea strâmtorii Kerci, îl schimbă cu cel rusesc.

  OCCRP este o comunitate a instituțiilor media, a unor reporteri independenți, care se ocupă cu jurnalismul de investigație în domeniul crimei organizate și corupției. Cea mai mare parte a finanțării acestuia este asigurată de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internațional (USAID) și Fondul pentru Democrație al ONU (UNDEF).

  Crimeea a revenit în componența Federației Ruse în rezultatul unui referendum organizat după lovitura de stat din Ucraina. Pentru unirea cu Rusia s-au pronunțat 95 la sută din locuitorii peninsulei.

  Sancțiunile împotriva regiunii au fost impuse în iunie 2014. Restricțiile au început cu interzicerea exportului în UE a mărfurilor fără certificate ucrainene, a urmat interzicerea livrarea în Crimeea a unui număr semnificativ de mărfuri și a interzis orice activitate investițională în economia republicii autonome.

  Tematic

  Tensiuni ruso-ucrainene la frontiera dintre Ucraina și Crimeea
  Tagurile:
  OCCRP, Uniunea Europeană, Crimeea, OCCRP, Federația Rusă, Crimeea
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei