13:41 15 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.69
 • USD17.00
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.61
  membri ai Sectorului de dreapta, organiyaţie extremistă din Ucraina

  Noi dezvăluiri SorosLeaks: controlul exercitat de Soros în Ucraina după Maidan

  © Sputnik / Aleksandr Maximenko
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Cine este George Soros (96)
  25833

  Mai multe documente, din cele 2.500 care au fost publicate pe site-ul DC Leaks, după ce contul de e-mail al omului de afaceri George Soros a fost spart de hackeri, arată că miliardarul a influențat hotărâtor evoluțiile din Ucraina după evenimentele de pe Maidan.

  BUCUREŞTI, 22 aug – Sputnik. Documentele dezvăluie că Soros și reprezentanții ONG-urilor sale au participat la întruniri cu actori importanți implicați în lovitura de stat de pe Maidan – de la ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, până la miniștrii ucraineni ai Afacerilor externe, Justiției, Sănătății și Educației, scrie theduran.com.

  Punctul central al dezbaterilor îl constituie planurile de a submina influența Rusiei în Ucraina și de a anula legăturile culturale dintre cele două țări. Puterea „hard” a SUA și „puterea subtilă” a UE au un rol esențial în planul de a implementa în Ucraina modelul neoliberal promovat intens de Soros, în timp ce Rusia trebuia adusă într-o stare de vulnerabilitate prin impunerea de sancțiuni economice împotriva acesteia.

  ONG-ul lui Soros, Fundația Internațională Renașterea (IRF) joacă un rol hotărâtor în formarea „Noii Ucraine” —  termenul pe care Soros îl folosește frecvent atunci când se referă la proiectul pe care îl are pentru Ucraina.

  După cum se arată într-un document conținând rezumatul discuțiilor, intitulat „Micul dejun cu ambasadorul SUA Geoffrey Pyatt”, pe 31 martie 2014 a avut loc o întâlnire între George Soros (alias GS) și ambasadorul SUA în Ucraina, reprezentanți IRF și ai Fundației „Open Society” și un director al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională. Întâlnirea a avut loc la doar câteva luni după lovitura de stat de pe Maidan și cu câteva săptămâni înainte de a izbucnit un adevărat război civil, după ce forțele ucrainene au atacat Donbass-ul.

  În cadrul întrunirii, ambasadorul SUA subliniază că obiectivul general este acela de a purta un „război pe teren PR” împotriva lui Putin, plan în care GS este mai mult decât bucuros să își aducă contribuția.

  Pyatt subliniază importanța promovării ideii de descentralizare a puterii în Noua Ucraina, fără a se accepta însă recomandarea lui Serghei Lavrov (ministrul Afacerilor externe al Rusiei) care propunea federalizarea Ucrainei. GS constată că modelul de federalizare propus de Lavrov ar rezulta în faptul că Rusia ar câștiga influența asupra regiunilor din estul Ucrainei.

  Explozie
  © Sputnik / Константин Чалабов

  Directorul executiv IRF, Yevhen Bystrytsky, susține că „Ucraina ar trebui să urmeze o politică de descentralizare bazată pe modelul de descentralizare polonez. IRF a finanțat anterior dezvoltarea unui plan bazat pe acest model, iar cei care s-au implicat în acest proiect sunt acum consilierii guvernului în această chestiune.”

  Ambasadorul SUA îi lasă lui GS puterea de a decide asupra situației. GS este de părere că „Obama a fost prea blând cu Putin” și că este nevoie să fie impuse sancțiuni dure la adresa Rusiei.

  „Guvernul Statelor Unite ar trebui să impună sancțiuni Rusiei timp de 90 de zile sau până când guvernul rus va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale”, se arată în documentul care oferă rezumatul dezbaterilor.

  Într-un document referitor la o altă întrunire, intitulat „Masă rotundă privind implicarea societății civile”, este propusă drept soluție crearea unei „coloane a cincea” în Crimeea.

  „Mai degrabă am avea acolo oamenii noștri ca o coloana a cincea – un fapt crucial pentru viitorul societății ucrainene —, care să continue să lucreze cu oamenii din Crimeea”, potrivit documentului publicat de DC Leaks.

  Documentul integral conținând minutele discuțiilor din cadrul ședințelor poate fi încărcat de aici.

  Тема:
  Cine este George Soros (96)

  Tematic

  Fostul președinte polonez: Ucraina ar trebui să renunțe să mai viseze la NATO
  Tagurile:
  Kiev, Maidan, George Soros, Dezvăluire, Documente, George Soros, Ucraina
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei