15:35 27 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.64
 • USD18.16
 • RUB0.29
 • RON4.37
 • UAH0.69
  Майлис Репс

  Estonia ar putea avea un președinte pro-rus

  © Flickr/ Council of Europe
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  10144

  Un candidat la funcția de președinte al Estoniei pledează pentru ameloorarea relațiilor cu Federația Rusă. Noul șef al statului ar putea fi ales în Estonia la 29 august.

  CHIȘINĂU, 25 aug — Sputnik. Partidul Centrist de opoziție din Estonia a înaintat oficial candidatul său la funcția de președinte al statului. Este vorba despre deputatul Mailis Reps, care se pronunță pentru îmbunătățirea relațiilor cu Federația Rusă, transmite RIA Novosti.

  Înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale din Estonia a început joi, procedura urmând să fie finalizată sâmbătă. Pentru înscrierea în cursa electorală candidatul are nevoie de semnăturile a 21 de deputați. Decizia finală cu privire la înregistrare urmează să fie luată la ședința Comisiei Electorale din Estonia, la data de 28 august curent.

  Mailis Reps s-a născut la 13 ianuarie 1975. Ea este cetățean al Estoniei, născută pe teritoriul acestei țării.

  Candidatura Mailisei Reps a fost propusă de toți cei 27 membri ai fracțiunii Partidului Centrist, se spune într-un comunicat al Comsiei Electorale.

  În discursurile sale publice, Reps promovează ideea necesității îmbunătățirii relației cu Rusia. Potrivit ei, țara are nevoie de un șef al statului, care și-ar propune crearea și menținerea unor relații bune de vecinătate. De asemenea, Reps consideră absolut necesară ratificarea acordului de frontieră dintre Estonia și Rusia.

  Mandatul actualului președinte estonian, Toomas Hendrik Ilves, expiră în toamna anului 2016. Ilves îşi finalizează cel de al doilea mandat d epreşedinte. Potrivit Constituției Estoniei, el nu poate pretinde la cel de-al mandat treilea succesiv.

  Președintele Estoniei este ales de Parlament, pentru o perioadă de cinci ani. În cazul în care legislativul nu va reuși să aleagă președintele după trei tentative, competența de a alege șeful statului trece la Colegiul Electorilor, alcătuit din deputații parlamentului și reprezentanții autorităților locale. Alegerile urmează să aibă loc la 29 august. Pentru a fi ales, pretendentul trebuie să acumuleze cel puțin două treimi din voturile deputaților, ceea ce reprezintă cel puțin 68 de voturi din cele 101.

  Tematic

  Die Welt, despre șansa zero a trupelor baltice ale NATO
  NATO: alianța va disloca patru batalioane în Țările Baltice și în Polonia
  Tagurile:
  Mailis Reps, Alegeri prezidențiale, Mailis Reps, Estonia


  Știrile Zilei