06:36 22 Ianuarie 2018
Chişinău-4°C
În direct
  Droguri

  Război antidrog în Filipine: peste 2 mii persoane ucise în ultimele 2 luni

  © Sputnik/ Виталий Аньков
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11013

  Peste 2 mii de persoane au fost ucise în cadrul unei ample campanii împotriva traficului de droguri, declanșate de noul președinte filipinez Rodrigo Duterte.

  CHIȘINĂU, 3 sept — Sputnik. Uciderea pe scară largă a consumatorilor de droguri, autorizată de guvernul Duterte, a devenit un motiv de îngrijorare pentru comunitatea internațională, iar Organizația Națiunilor Unite a cerut președintelui să oprească omorurile atât a traficanților, cât și a utilizatorilor de droguri.

  Cu toate acestea, președintele Duterte afirmă că aceste omoruri nu pot fi considerate crime împotriva umanității, deoarece cei care sunt uciși "nu sunt ființe umane". „Nu poți duce un război fără a ucide", a declarat el.

  În discursul său de la stația Naval Felix Apolinário, Duterte a afirmat că comunitatea internațională nu a ținut cont de protocoalele diplomatice, atunci când a sugerat Filipinei cum să-și soluționeze problema consumului de droguri. Discursul a venit la doar câteva zile după ce președintele Duterte a amenințat că țara sa se va retrage din ONU.

  Din moment în care Duterte a preluat mandatul de președinte, pe 30 iunie, peste 1.900 de persoane au fost ucise în incidente legate de droguri. Dintre acestea, 756 au fost ucise de poliție, din cauza că au opus rezistență în timpul arestului. Celelalte cazuri de deces sunt în curs de investigare.

  De asemenea, peste 10 mii de traficanți de droguri au fost arestați, iar 300 de ofițeri de poliție au fost supendați, potrivit informațiilor furnizate de poliția filipineză.

  În ajunul alegerilor prezidențiale, actualul președinte a promis că va ucide în primele șase luni 100.000 de infractori.

  Anterior, Duterte a deținut postul de primar al orașului filipinez Davao timp de 22 de ani, în postura căruia și-a căpătat reputația sa de un adversar radical al traficului de droguri.

  Acesta a devenit o figură destul de controversată, fiind lăudat de unii pentru curățarea orașul și criticat pentru metodele dure și lipsa de umanitate.

  Tematic

  I-au vândut unui polițist 3 kilograme de droguri și și-au nenorocit „afacerea”
  Tagurile:
  consum de droguri, Droguri, Guvern, ONU, Duterte, Filipine
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei