21:52 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Explozie nucleară

  Cel mai puternic test nuclear al Coreei de Nord, ca un cutremur de cinci grade

  © Flickr/ International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  7813

  ONU urmărește evoluţiile din Coreea de Nord după anunțarea celui de-al cincea test nuclear, care ar putea fie cel mai puternică din toată istoria țării.

  CHIȘINĂU, 9 sept — Sputnik. Vineri dimineață, în Coreea de Nord a fost fixat un fenomen seismologic cu magnitudinea de 5.0 în regiunea poligonului nuclear. Autoritățile din Coreea de Sud și din Japonia au confirmat că, Coreea de Nord a efectuat un test nuclear.

  Epicentrul mişcărilor telurice se situează în aceeași zonă în care au fost fixat un cutremur de pământ la efectuarea testului nuclear din luna ianuarie.

  Președintele Coreii de Sud, Pak Kin Heay, a calificat aceste acțiuni ale liderului nord-coreean, care ignoră îndemnurile comunității internaționale de a opri testările, drept "fanatism nesăbuit".

  ONU urmărește de asemenea cum evoluează situaţia.

  "Noi suntem la curent și urmărim", au declarat surse din cadrul secretariatului şefului ONU, răspunzând la întrebarea despre acțiunile Phenianului.

  Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, la o paradă militară
  © Sputnik / Илья Питалев

  Centrul de seismologie din China a declarat că fenomenul seismologic a avut o magnitudine de cinci grade și ar fi putut fi o explozie.

  Între timp, o sursă din cadrul stației seismologice din Sahalin a comunicat că în Coreea de Nord a fost fixat un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade, care s-a produs la o adâncime de 12 kilometri.

  Potrivit datelor de care dispun militarii sud-coreeni, puterea dispozitivului explozibil ar fi putut constitui 10 kilotone, ceea ce depășește de două ori puterea exploziei din ianuarie, care a constituit 6 kilotone. Specialiștii din Coreea de Sud au subliniat că aceste testări nucleare ar putea fi cele mai puternice din istoria Coreii de Nord.

  Vineri, Coreea de Nord marchează 68 de ani din ziua în care a fost declarată Republica Populară Democrată Coreeană.

  Tematic

  SUA şi Coreea de Sud fac „repetiții” de atacare a Coreei de Nord
  Tagurile:
  Teste nucleare, Arma nucleară, Coreea de Nord, Coreea de Nord
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1259
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1164