05:36 16 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.71
  Christine Lagarde, directorul FMI

  Șefa FMI, Christine Lagarde, riscă închisoare și amendă

  © Sputnik/ Natalia Seliverstova
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  10521

  Directorul General al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, riscă un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro, după ce autoritățile franceze au demarat o anchetă privind un arbitraj contra intereselor statului.

  BUCUREȘTI, 13 sept — Sputnik. Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR) singura instanţă abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor ar putea da un verdict în procesul în care este implicată Christine Lagarde, pe vremea când era ministru al Econiomiei, până la data de 20 decembrie.

  Litigiul vizează o tranzacţie care a avut loc în 1993, când omul de afaceri Bernard Tapie a vândut băncii franceze Credit Lyonnais participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.

  Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

  Ministrului Economiei, de la vremea aceea, Christine Lagarde, i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Directorul general al FMI trebuie să răspundă pentru "utilizarea abuzivă a fondurilor publice de către o terță parte și care rezultă din neglijența (lui)", spune CJR într-o declarație, citată de Le Figaro.

  Tematic

  Acuzații: angajaţii BNR şi-au luat limuzine cu banii de la FMI
  Tagurile:
  Amenda, inchisoare, Ancheta, FMI, Christine Lagarde, Franta


  Știrile Zilei