02:33 21 Ianuarie 2018
Chişinău-1°C
În direct
  Jean-Claude Juncker

  Președintele Comisiei Europene: „armata europeană e un vis”

  © REUTERS/ Eric Vidal
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  2904

  Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker consideră că înființarea unei armate a Uniunii Europene este doar un vis.

  CHIȘINĂU, 7 oct — Sputnik. "Armata europeană e un vis, care o perioadă îndelungată va fi lăsată în sertar", a declarat Juncker în cadrul unei vizite la Institutul Jack Delors din Paris.

  Potrivit șefului Comisiei Europene "această inițiativă (de înființare a unei armate europene n.r.) nu poate fi realizată în câțiva ani, pentru că statele UE, fie sunt membre ale NATO, fie se declară neutre, dar și pentru că britanicii s-au pronunțat întotdeauna împotriva unor politici comune în domeniul apărării".

  Anterior, în unul din discursurile sale, președintele Comisiei Europene a anunțat că a propus plasarea la Bruxelles a comandamentului operațiunilor civile și militare a Uniunii Europene. "Acesta ar urma să fie un prim pas spre consolidarea componentei militare a politicii europene de securitate și apărare", consideră Juncker.

  În același timp, ministrul Apărării al Marii Britaniei Michael Fallon s-a pronunțat împotriva consolidării eforturilor comune ale Uniunii Europene. Acesta a declarat marți că Marea Britanie se pronunță împotriva înființării a unor forțe armate comune ale Uniunii Europene, pentru că acest lucru ar putea slăbi NATO.

  Șeful diplomației UE, Federica Mogherini a promis că spre sfârșitul lunii noiembrie va prezenta propuneri cu privire la consolidarea componentei militare a politicii europene de securitate și apărare, și de îmbunătățire a interacțiunilor dintre structurile civile și militare europene în cadrul realizării misiunilor și operațiunilor UE.

  Tematic

  Juncker: europenii nu acceptă transformarea UE în Statele Unite ale Europei
  Tagurile:
  Jean-Claude Juncker, Uniunea Europeană, Armata europeană, Jean-Claude Juncker, Uniunea Europeană
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei