14:54 20 Ianuarie 2018
Chişinău+ 0°C
În direct
  A Wall Street sign hangs near the New York Stock Exchange.

  Elita financiară de pe Wall Street anunță sfârșitul Uniunii Europene

  © AP Photo / Jin Lee
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  36845

  Băncile importante de pe Wall Street se vor îndrepta mai degrabă spre New York, decât spre zona euro dacă vor părăsi Londra spun managerii principalelor instituții financiare afirmând că ieșirea Marii Britanii poate declanșa sfârșitul UE.

  BUCUREȘTI, 10 oct — Sputnik. Directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon și James Gorman, directorul executiv al Morgan Stanley, au spus la întrunirea anuală a International Institute of Finance din Washington că se tem de criza pe care Brexitul o poate declanșa.

  "Vor exista consecințe pe termen lung ale votului din UK", a spus Gorman, care a dezvăluit că banca sa are nevoie de un nou cartier general în zona euro sau de transferul unor filiale în blocul Euro.

  "Aveți infrastructura necesară pentru așa ceva?" a întrebat acesta, adăugând: "Cred că marele câștigător va fi New York-ul. Acesta va fi cea mai mare consecință a Brexitului".

  "Brexitul este o provocare la supraviețuirea UE. A fost un succes social, economic și militar fenomenal. Dar toate acestea s-au pierdut din discuție, iar această discuție există acum în Spania, Italia și în toată Uniunea Europeană", a mai spus șeful Morgan Stanley, citat de Financial Times.

  Pe de altă parte Jamie Dimon spune că Brexit-ul ar putea duce la "ani de incertitudini" pentru băncile importante din Londra, adăugând că JPMorgan trebuie să decidă cum va răspunde și dacă își va muta afacerile din UK. Acesta a mai spus că Brexit-ul a sporit de cinci ori șansele ca zona euro să nu supraviețuiască în următorii zece ani.

  Directorii băncilor americane au făcut apel la Marea Britanie și UE să se pună de acord cu o perioadă de tranziție care să lege părăsirea UE de un nou tratat comercial care să faciliteze comerțul între cele două.

  În orice caz, după întâlnirea cu Valdis Dombrovskis, șeful reglemetărilor financiare al UE, de la Washington, bancherii de pe Wall Street s-au declarat pesimiști în privința șanselor privind agrearea unei perioade de tranziție "Pur și simplu nu înțelege" a spus un Boss al unei bănci americane, potrivit sursei citate.

  Tematic

  Presa britanică: UE vrea să determine Londra să renunțe la Brexit
  Tagurile:
  Sfarsitul UE, Marea Britanie, UE, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei