19:41 20 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Jens Stoltenberg

  NATO: Republica Moldova ar putea deveni următorul focar de război

  © REUTERS / Eric Vidal
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  103945

  Republica Moldova ar putea deveni, în opinia Secretarului general al NATO, următorul focar de război în regiune și asta din cauza existenței unei regiuni separatiste, precum și a prezenței militare rusești.

  CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Republica Moldova, în care există o regiune separatistă, ar putea deveni următorul focar de conflict în spațiul post-sovietic, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei mese rotunde organizate în localitatea Passau, landul Bavaria, la care au participat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz și alți oficiali, comunică Russia Today.

  În opinia lui Stoltenber, nu există nicio contradicție între sporirea prezenței militare a NATO în apropierea frontierelor Federației Ruse și continuarea unui dialog cu Moscova.

  „Trebuie să combinăm ideea de consolidare, descurajare, apărare și dialog. Pentru mine nu există nici o contradicție între un sistem de apărare puternic și un dialog politic”, a declarat Stoltenberg.

  Potrivit secretarului general al NATO, Federația Rusă este dispusă să aplice forța împotriva vecinilor săi, fapt care trezește îngrijorarea Alianței nord-atlantice.

  „Cea mai mare îngrijorare noastră este legată de faptul că Rusia este dispusă să folosească forța împotriva vecinilor săi: Ucraina, Crimeea, precum și Georgia. Ei (Rusia, n.red.) au, de asemenea, trupe în Moldova, contrar voinței guvernului moldovean. Noi vedem Rusia mai categorică și mai puternică, care este dispusă să folosească forța”, a spus Stoltenberg.

  Pe de altă parte, Moscova consideră că o concentrare a prezenței militare NATO în apropierea frontierelor Federației Ruse reprezintă un atentat la securitatea națională a țării și o subminare a stabilității regionale.

  Tematic

  Ambasadorul Valeri Kuzmin: NATO a încălcat acordul semnat cu Rusia în anii ‘90
  Tagurile:
  Regiune separatistă, Conflict armat, Trupe militare, Focar, Transnistria, Moldova, Pericol, Prezență militară, Martin Schulz, Donald Tusk, Jens Stoltenberg, Europa, Moldova, Rusia, SUA


  Știrile Zilei