04:00 17 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.21
 • UAH0.61
  Clădirea Guvernului Ucraina

  Ucrainenii, revoltaţi de averile politicienilor

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  8922

  În timp ce Ucraina traversează o criză politică şi economică fără precedent, politicienii de la Kiev au fost obligați să-şi declare public averile. Primul-ministru Voldymyr Groysman are un cont de 1, 2 milioane de dolari şi o colecţie de ceasuri de lux.

  BUCUREŞTI, 1 nov — Sputnik. Ucrainenii sunt indignați de excesele opulenţei scoase la lumină de o campanie anti-corupţie, relatează Sputnik International

  În aceste zile, funcționarii publici sunt obligați să-şi dezvăluie averile personale personale. ca parte a eforturilor de combatere a corupției.

  "În cazul în care Ministerul Economiei spune că în jur de 60 % din economie este în umbră, atunci acest procent este reprezentat de volumul de numerar înregistrat de către funcționari publici, oficiali și parlamentari. Aceasta este o reflectare a stării societății noastre", a declarat Taras Kachka, director executiv adjunct al Fundației Internaţionale Renaşterea.

  Primul-ministru Voldymyr Groysman este în posesia unei averi imense. Noua bază de date arată că el și soția lui au un total de 1,2 milioane dolari şi 460.000 de euro numerar, precum și o vastă colecție de ceasuri de lux.

  Bohdan și Yaroslav Dubnevych, doi asociați apropiați președintelui Petro Porosenko, au declarat peste 26 de milioane de dolari în numerar. Pavlo Petrenko a declarat 1,5 milioane de dolari, dintre care aproximativ o treime în numerar. El a încercat să dea vina pe sistemul bancar nesigur pentru faptul că are atât de mulţi bani în numerar.

  Parlamentarul Mikhail Dobkin are o colecție de 1780 de sticle de vin, precum și o copie 5.500 de dolari a romanului Anna Karenina. Roman Nasirov, șeful Serviciului Fiscal de Stat, a declarat haine de blană, bijuterii cu diamante şi ceasuri de lux în plus față de cele 2,2 milioane de dolari în numerar.

  Mulți cetățeni sunt indignaţi.

  "Nu ne-am așteptat că acest lucru ar fi un fenomen la scară largă în rândul funcționarilor de stat. Nu-mi pot imagina că este un politician european care investește bani într-o colecție de vinuri în care o sticlă costă peste 10.000 de dolari", a declarat Vitaliy Shabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție.

  Roman Donik, un soldat voluntar, a declarat că se simte trădat de politicieni.

  "Eu personal nu mă simt bine. Sau, mai degrabă, sunt precum cineva care a fost bătut şi se simte rău. Nu am avut nicio iluzie despre elita noastră politică", a spus Roman Donik.

  Tematic

  Ucraina începe stocarea deşeurilor nucleare din 2017 la Cernobâl
  Tagurile:
  Averi, Politicieni, Revolta, Ucraina
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei