11:30 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Focos nuclear

  În Ucraina se dorește revenirea la arma nucleară

  © Sputnik / Mihail Mokrushin
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11541

  Un grup de deputați ucraineni a propus în Rada Supremă restabilirea statutului de putere nucleară a țării. Un proiect de lege care vizează acest lucru a fost înregistrat marți.

  CHIȘINĂU, 6 dec — Sputnik. Deputații Partidului Radical au propus anularea legii "Cu privire la aderarea Ucrainei la acordul cu privire la neproliferare a armelor nucleare din 1 iulie 1968" și să restabilească dreptul Ucrainei de a deține arme nucleare. Textul complet al proiectului lipsește deocamdată de pe site-ul legislativului, anunță RIA Novosti.

  Anterior liderul Partidului Radical, Oleg Leașko, a declarat că "Ucraina are tot dreptul de-ași restabili statutul de putere nucleară, odată ce memorandumul de la Budapesta nu este respectat de părțile semnatare".

  După destrămarea URSS, pe teritoriul Ucrainei a rămas un arsenal nuclear. În 1993, țara a renunțat la armele de distrugere în masă, alăturându-se acordului de la Budapesta. În schimb, Kievului i-au fost oferite garanții de securitate din partea Rusiei, SUA și Marii Britanii.

  După lovitura de stat din 2014, unii politici au declarat de mai multe ori despre intenția de a restabili statutul de putere nucleară a țării. În același timp, primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, consideră că în cazul în care Ucraina nu ar fi renunțat la arma nucleară, ar fi arătat ca o "maimuță cu o grenadă".

  Tagurile:
  Rada Supremă, Budapesta, Proiect de lege, Bomba nucleara, Kiev, Ucraina, Ucraina


  Știrile Zilei