13:50 23 Ianuarie 2018
Chişinău-7°C
În direct
  Statul Islamic

  Serviciile italiene: teroriștii ISIS invadează Europa

  zarusskiimir.ru
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  3721

  Un grup de combatanți ISIS, printre care se află și unul dintre liderii organizației teroriste, a pătruns din Siria în Europa împreună cu refugiații, scrie Daily Mail, cu referire la surse din cadrul serviciile secrete italiene.

  CHIȘINĂU, 3 ian — Sputnik. În fruntea grupului extremist se află jihadistul albanez Lavdrim Muhaxheri — unul dintre comandanții Statului Islamic, cunoscut și sub numele de Abu Abdulla al-Kosova. Printre presupusele ținte ale teroriștilor se află un șir de instituții de stat din Kosovo, precum și lăcașurile de cult ortodoxe sârbe.

  În noiembrie pe teritoriul autoproclamatei republici Kosovo și Albania au fost reținute 19 persoane, suspectate de pregătirea unor atentate în regiuni și de conexiuni cu Statul Islamic. Aceștia intenționau să organizeze un atentat în timpul meciului de fotbal Albania-Israel, la 12 noiembrie. Potrivit datelor serviciilor de informații, acțiunile teroriștilor erau coordonate de Lavdrim Muhaxheri.

  Muhaxheri, în vârstă de 27 de ani, este originar din Macedonia și a sosit în Siria la sfârșitul anului 2012, fiind surprins în câteva spoturi video propagandistice ale Statului Islamic. Acesta îndemna albanezii să se alăture organizației teroriste. În unele imagini foto Muhaxheri decapitează un ostatic, iar într-o înregistrare video, omoară un om dintr-un aruncător de grenade.

  Potrivit datelor serviciilor italiene, jihadiștii sosesc în masă în Europa și Balcani. Unii din ei ajung în vizorul serviciilor, însă majoritatea reușesc să traverseze frontierele fără a fi observați. Exemplul vulnerabilității frontierelor este însuși faptul că Muhaxheri, care a vizitat Kosovo în 2013, a reușit să părăsească Europa, înainte ca forțele de ordine să-l aresteze, mai scrie Daily Mail.

  Tematic

  Românul care l-a cunoscut, chiar în ziua atentatului, pe teroristul din Berlin
  SUA sunt îngrijorate de popularitatea Telegram în rândurile teroriștilor
  Tagurile:
  Terorism, Statul Islamic, Lavdrim Muhaxheri, Kosovo, Uniunea Europeană, Albania
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei