13:09 23 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Ambasada SUA la Chișinău

  Trump i-a somat pe unii ambasadori ai SUA să demisioneze până pe 20 ianuarie

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  8411

  Echipa de tranziție formată de președintele ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin prin care le cere ambasadorilor „politici” ai Statelor Unite să plece din funcții înainte de 20 ianuarie, când va avea loc inaugurarea noului șef de la Casa Albă.

  CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Potrivit New York Times, care face trimitere la surse diplomatice, acest ordin a nu prevede excepții și a fost transmis Departamentului de Stat pe data de 23 decembrie anul trecut.

  Sursa citată a precizat că ordinul se referă la așa zișii ambasadori „politici”, care au fost numiți în funcție datorită unor relații strânse cu actualul președinte american Barack Obama. În acest context, au fost menționați  ambasadorii SUA în Costa Rica, Cehia, Belgia, Noua Zeelandă, cel de la cartierul general ONU din Geneva și alții.

  Ambasadorii „politici”, potrivit revistei, de fiecare dată pleacă din funcții odată cu încheierea mandatului noului președinte, iar diplomații de carieră își continuă activitatea în țările în care au fost acreditați chiar și după inaugurarea noului șef de stat.

  Reprezentanții lui Trump susțin că aici nu trebuie căutat nici un gând rău, deoarece ambasadorii numiți de Obama vor pleca din funcții odată cu acesta. La fel vor proceda mii de funcționari politici care au legătură cu Casa Albă și cu instituțiile federale.

  Totodată, în SUA există o cutumă, potrivit căreia unii ambasadori ar putea să se rețină în funcții pentru ca, de exemplu, copiii lor să poată încheia anul de studii. Specialiștii americani au invocat în acest context cazul Melania Trump, care a rămas la New York și nu a venit la Washington împreună cu soțul dânsei, pentru a nu-l forța pe fiul lor să-și schimbe instituția de învățământ în timpul anului de studii.

  Însă pentru a beneficia de excepții de la această regulă strictă ambasadorii „politici” vor fi nevoiți să facă demersuri către secretarul de stat Rex W. Tillerson.

  Tematic

  Exclusiv: din a cui vină ambasadorul SUA a pozat cu steagul secuiesc
  Un președinte a declarat că ambasadorii americani sunt spioni
  Asasinul ambasadorului rus a încercat să se angajeze în paza lui Erdogan
  Tagurile:
  Inaugurare, Trump, Demisie, Ambasadori, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei