03:02 18 Noiembrie 2017
Chişinău+ 3°C
În direct
  UE

  Scenarii de colaps. UE se sparge în regiuni geopolitice

  © Photo: pixabay
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  54274

  La începutul acestei luni, președintele sloven Borut Pahor a vehiculat ideea de împărțire a UE în regiuni, ceea ce înseamnă că statele membre vor fi regrupate în funcție de interesele lor și în funcţie de tendinţele geostrategice.

  BUCUREŞTI, 11 ian — Sputnik. Posibila regionalizare a Uniunii Europene ar putea avea loc în funcţie de interesele şi tendinţele geostrategice ale ţărilor, a declarat preşedintele sloven Borut Pahor, potrivit Sputnik International

  Afirmaţia şeful statului sloven este susţinută de fostul ministru de externe al Sloveniei, Dimitrij Rupel, care a cerut crearea așa-numitei mega-regiuni estice, care ar putea include Croația, România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Turcia și Ucraina. Dintre aceste ţări, doar Croația, România și Bulgaria sunt în UE. Niciuna din aceste țări este în spațiul Schengen.

  Mai există un alt curent de divizare a UE, potrivit căruia ar trebui înființate patru grupuri: un grup Atlantic, un grup la Marea Baltică și Marea Nordului, un grup la Dunăre — Marea Neagră și un grup mediteraneean.

  Într-un interviu pentru Sputnik, Slobodan Jankovic, analist politic din Belgrad, a reamintit că planul de schimbare a UE a fost, de fapt, anunțat cu mai mult de o lună în urmă. Mai mult, expertul precizează că eurocrații încearcă să salveze ce poate fi salvat.

  "Criza economică [a UE] a durat mai mult de zece ani, cu alte cuvinte, a început chiar înainte de criza globală. Adăugați la aceasta criza migrației, Brexit-ul și schimbările politice pe care analistul poate specula cu privire la viitorul proiectului european", a spus Jankovic.

  Aleksandra Joksimovic, director al Foreign Policy din Serbia, a declarat că, având în vedere Brexit-ul, totul depinde de rezultatul alegerilor din acest an din Slovenia și din principalele țări ale UE, precum Germania și Franța.

  Ea a adăugat că UE funcționează asemenea unui sistem de cercuri concentrice. Slovenia, fostul stat iugoslav nordic, a fost cândva parte a Imperiului Austro-Ungar, alături de Austria, Ungaria, Slovacia, Croația, Bosnia-Herțegovina Republica Cehă și alături de părți din Polonia, România, Italia și Ucraina.

  "Există deja anumite linii de demarcație în UE. De exemplu, Pahor menționează Grupul de la Visegrad (Polonia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă) care a apărut ca o organizație de lobby pentru a ajuta membrii acestuia să intre în UE cât mai curând posibil. Grupul a menținut cooperarea în cadrul UE, în scopul atingerii obiectivelor concrete", a spus ea.

  Aleksandra Joksimovic a mai adăugat că în acest an vor fi mai multe propuneri de rezolvare a crizei politice internă din UE, dar nici unul dintre ele nu va fi aprobat până după alegerile din Franța și Germania.

  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei