03:03 18 Noiembrie 2017
Chişinău+ 3°C
În direct
  Emmanuel Macron

  Fostul ministru francez al economiei a spus când dispare Euro

  © AFP/ ERIC PIERMONT
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  9234

  Moneda europeană va înceta să mai existe în 10 ani dacă reformele economice nu vor fi implementate de Franța și Germania, potrivit candidatului prezidențial Emmanuel Macron, fost ministru al economiei.

  BUCUREŞTI, 11 ian — Sputnik. Moneda euro nu poate rezista fără reforme concrete, a declarat Emmanuel Macron, fost ministru al economiei, în cadrul unei conferinţe susţinute marţi la Berlin, relatează RT

  Un avocat deschis al integrării europene, Macron a menționat lipsa de încredere dintre Franța și Germania, lucru care impiedică reformele din zona euro.

  "Adevărul este că trebuie să recunoaștem cu toţii că euro este incompletă și nu poate dura fără reforme majore", a declarat Macron într-un discurs ţinut marţi la Universitatea Humboldt din Berlin.

  Vorbind despre eşecul monedei unice, el a afirmat că nu a reușit să ofere Europei "deplina suveranitate internațională față de dolar" și nu a oferit nici "o convergență naturală între diferitele state membre".

  Macron a spus că Germania și Franța sunt cele două puteri principale care sunt în măsură să schimbe situația. El crede că Franța trebuie să reformeze piața muncii și sistemul de educație pentru revigorarea creșterii economice.

  În ceea ce priveşte Germania, politicianul a declarat că disfuncţionalitatea monedei euro ajută Germania în detrimentul ţărilor slabe. Totodată, Germania ar trebui să apeleze la investiții în loc de austeritate.

  Politicianul francez crede că înfiinţarea unui buget al zonei euro ar putea salva moneda unică. Acest buget ar putea finanța investițiile orientate spre creștere în întreaga Uniune și ar putea să sprijine statele membre cu economii mai slabe.

  Macron a spus că, dacă va fi ales preşedinte al Franţei, va sprijini reforme "puternice" și va susţine cooperarea cu Germania.

  "Este o responsabilitate franceză pentru remedierea situației. Îmi voi asuma responsabilităţile. Franța își va asuma responsabilitățile. Şi am încredere în Germania", a spus el.

  Emmanuel Macron, 39 de ani, a demisionat anul trecut din funcția de ministru al economiei sub conducerea președintelui Francois Hollande, apoi a format mişcarea politică "En Marche!" (Înainte!). Mişcarea se delcară de centru. În sondaje, Emmanuel Macron este al treilea, după Marine Le Pen.

  Tematic

  Joseph Stiglitz: "În 2017 am putea vedea colapsul Euro"
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei