19:25 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Tanc

  NATO va opri tancurile printr-o metodă de-a lui Ștefan cel Mare

  © Sputnik / Михаил Алаеддин
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  45354

  Militarii NATO au prezentat o metodă mai puțin obișnuită, pentru războaiele contemporane, de oprire a coloanelor de tancuri.

  CHIȘINĂU, 12 ian — Sputnik. Trupele NATO au făcut o demonstrație de metode, prin care ar putea fi oprite tancurile, fără utilizarea armamentului sau tehnicii militare. Asta s-a întâmplat în timpul exercițiilor militare „Iron Sword" — 2016 ("Sabia de fier" — 2016), desfășurate recent în Lituania.

  Militarii canadieni au prezentat o metodă cunoscută din cele mai vechi timpuri, prin care tehnica militară grea poate fi blocată de copaci. 

  În această stratagemă sunt folosiți în special copaci de calibru mare, din care se fabrică o construcție. Copacii sunt doborâți în rânduri paralele sau în cruce, în direcția adversarului. Pentru a-i provoca inamicului traumatisme cât mai grave, crengile copacilor puteau fi ascuțite.

  O astfel de metodă a fost folosită și în perioada Moldovei medievale. În bătălia de la Codrul Cosminului din 1497, oastea lui Ștefan cel Mare a înfrânt cavaleria poloneză prin doborârea arborilor.

  În opinia ofițerilor NATO, o astfel de metodă adaptată la condițiile secolului XXI e capabilă fie să blocheze, fie să încetinească deplasarea coloanelor de tancuri într regiunile împădurite.

  Tagurile:
  Coloane, Metodă, Luptă, Tancuri, Război, Lituania
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   806
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   118
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1133