23:20 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Generalul James Mattis

  "Câinele Turbat" atacă Rusia: "Putin vrea să rupă NATO"

  © AFP 2019 / Mandel NGAN
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  10905

  Generalul James Mattis, noul șef al Pentagonului: "Gestionarea relației cu Putin, Rusia - ca principală provocare pentru SUA, domenii de colaborare imposibilă cu Moscova"

  BUCUREȘTI, 13 ian — Sputnik. "Rusia, China, și expansiunea islamistă sunt cele mai mari provocări pentru America de la al doilea război mondial încoace", a declarat la audierile în fața Senatului generalul James Mattis, propus de Donald Trump pentru șefia Pentagonului și secretar al Apărării (ministru).

  Poreclit "Mad Dog" (câine turbat), Mattis este unul dintre cei mai respecți ofițeri americani. Provenind dintr-o familie de militari, Mattis a comndat forțele americane în marile campanii din Orientul apropiat și Nordul Africii în perioada 2007 — 2013. Este general al celebrului corp al "pușcașilor marini" americani.

  La audierile în fața senatului, Mattis a abordat un stil clar, specific militarilor, în privința relațiilor delicate cu Rusia. Astfel, el pleacă de la câteva premise: Rusia este un competitor strategic pentru SUA, un adversar în câteva domenii "cheie"; totodată sunt câteva domenii în care SUA și Rusia nu pot coopera; în fine, făcând evident referire la intenția președintelui Trump de a deschide relația ruso-americană, Mattis a expus ca o prioritate faptul că "avem de gestionat relația cu președintele Putin și trebuie să recunoaștem că el încearcă să rupă NATO".

  Care va fi politica SUA în viziunea lui Mattis:

  "SUA trebuie să facă pașii necesari, atât privind descurajarea militară", dar și în ceea ce privește "diplomația și economia", a declarat generalul, lăsând astfel deschise porțile colaborării.

  În afara Rusiei, pe care o consideră principala provocare pentru SUA, Mattis a mai mai vorbit și de acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud, a refuzat să discute de ideea periculoasă a Israelului de a muta capitala la Ierusalim, a trecut cu abilitate peste întrebările democraților despre problemele LGBT în armată.

  "Domnilor senatori, pe mine mă interesează îmbunătățirea capacității letale a militarului american, nu ceea ce consideră niște adulți să facă în pat", a declarat generalul Mattis, citat de Reuters și alte surse.

  În urma audierilor, senatorul republican John McCain, liderul "șoimilor războiului", grupul politic care susține reacția dură, militară a SUA în întreaga lume, a declarat că "Nimic nu-l putea bucura mai mult decât numirea în fruntea Apărarii a generalului James Mattis", dar că el nu-i împărtășește speranțele de colaborare cu Vladimir Putin.

  Tematic

  Trump forțează Pentagonul să-și revizuiască strategia față de Statul Islamic
  Tagurile:
  arme letale, soldați, armată, Pentagon, James Mattis, Donald Trump, Israelului, Orientul, Nordul Africii, China, Rusia, SUA


  Știrile Zilei