18:14 19 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  7312

  Diplomația chineză respinge categoric ideile lui Trump, dar președintele ales vorbește de miliarde de dolari din afaceri cu armament cu Taiwan.

  BUCUREȘTI, 15 ianuarie, Sputnik. Prima problemă diplomatică majoră a noii administrații va fi relația cu China. În mai multe declarații, cea mai recentă datând de la sfârșitul săptămânii trecute, președintele ales Donald Trump a afirmat că intenționează să recunoască statul Taiwan, schimbând astfel politica numită "o singură China". Cu alte cuvinte, China impune partenerilor săi diplomatici și economici inexistența oricăror relații cu Taiwan, "China naționalistă" cum era denumită pe vremuri. 

  Într-o declarație dată CNN, ministrul de externe al Chinei a respins ferm sugestia  președintelui ales al SUA, că ar fi ceva negociabil în privința principiului "o singură China". 

  "Principiul acesta este baza politică a relațiilor sino-americane și nu este negociabil. Exită o singură China în lume, Taiwan este o parte inseparabilă a Chinei și guvernul R.P. China este singurul în măsură să o reprezinte, acesta e un fapt recunoscut de comunitatea internațională și nimeni nu e în măsură să-l schimbe", a declarat ministerul de Externe chinez.

  Donald Trump formulase o obiecție vizavi statutul Taiwan, remarcând că este "interesant cum SUA vinde echipament militar de miliarde de dolari în Taiwan dar președintele ales nu poate primi felicitări pentru victoria electorală". Trump se referea la reproșurile administrației Obama atunci când Trump a anunțat că a primit un telefon de la liderul din Taiwan  care l-a felicitat pentru alegerea sa.

  Tagurile:
  Președintele SUA, Barack Obama, o singură China, Donald Trump, SUA, Taiwan, China


  Știrile Zilei