19:33 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Donald Trump la birou

  Trump critică NATO şi ia în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei

  © AP Photo / Mary Altaffer
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11923

  Într-un interviu, președintele ales al SUA, Donald Trump, a lăsat să se înțeleagă că SUA ar putea ridica sancțiunile împotriva Rusiei, a numit politica lui Merkel privind imigranţii „o greșeală catastrofală" și a catalogat NATO ca fiind „învechită". Ce a spus despre Brexit şi care este soarta UE în opinia sa.

  BUCUREŞTI, 16 iun — Sputnik. Interviul a fost acordat publicaţiilor The Times și Bild, în biroul președintelui, din Trump Tower, cu câteva zile înainte de inaugurarea sa ca preşedinte, relateaza Russia Today.

  Trump a dat de înţeles că SUA ar putea ridica sancțiunile împotriva Rusiei.

  „Au impus sancțiuni împotriva Rusiei — să vedem dacă putem avea relaţii de bună cooperare cu Rusia. În primul rând, cred că armele nucleare ar trebui reduse substanțial (…). Se pot întâmpla anumite lucruri din care o mulţime de oameni vor avea de câştigat", a afirmat Trump.

  Trecând la un alt subiect de actualitate, Trump a criticat politica Angelei Merkel de deschidere faţă de imigranţi, spunând că este „o greșeală catastrofală" şi că Germania nu trebuia să permită intrarea „tuturor acestor imigranţi ilegali".

  „Nimeni nu știe nici măcar de unde vin", a adăugat Trump.

  De asemenea, Trump nu s-a arătat optimist cu privire la soarta Uniunii Europene, spunând că, practic, există o singură țară care beneficiază din faptul că e membră în blocul comunitar.

  „[Uniunea Europeană] este, de fapt, un instrument pentru Germania. De aceea cred că Marea Britanie a fost atât de inteligentă şi a ales să iasă", a spus Trump.

  Trump consideră că afluxul de refugiați a fost „ultima picătură care a umplut paharul" pentru UE. El a mai spus că, în opinia sa, şi alte ţări vor pleca şi că menţinerea în blocul UE nu va fi aşa uşoară cum cred unii oameni.

  Un alt bloc a cărui existenţă, potrivit lui Trump, şi-a pierdut justificarea este NATO, catalogată ca fiind o organizaţie „învechită", „concepută cu mulți ani în urmă", iar unii dintre membrii ei nu-și achită contribuția la apărarea comună.

  „Multe dintre aceste ţări nu plătesc contribuţia necesară pentru ca noi să le protejăm. Nu există decât cinci țări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult", a explicat preşedintele ales al SUA.

  Referindu-se la invazia Irakului de către SUA, Trump a precizat că aceasta a fost „probabil cea mai proastă decizie care a fost luată vreodată în istoria țării noastre. E ca și cum ai aruncat cu pietre într-un stup de albine".

  Totuşi, a existat cel puțin un lucru care l-a entuziasmat pe Trump: Brexit. El a prezis că ieşirea Marii Britanii din UE va fi un succes.

  Tematic

  Donald Trump, gata să se întâlnească cu Putin
  Tagurile:
  arme nucleare, sancțiuni, emigranți, BREXIT, NATO, Angela Merkel, Donald Trump, Irak, Rusia, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   855
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   118
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1134