06:37 22 Mai 2019
În direct
 • EUR20.02
 • USD17.96
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.69
  Inaugurarea lui Donald Trump

  Discursul inaugural al lui Trump: SUA nu vor mai impune modul lor de viaţă

  © REUTERS / Lucy Nicholson
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  37692

  În primul său discurs ca președinte al Statelor Unite, Donald Trump a declarat că va reconstrui țara şi SUA va determina cursul întregii lumi.

  BUCUREŞTI, 20 ian — Sputnik. În discursul susţinut la ceremonia de inaugurare ca noul preşedinte al Statelor Unite, Trump a promis că SUA va transfera puterea de la Washington DC către poporul american.

  „Transferăm puterea de la Washington, DC, și v-o restituim vouă, poporului american", a declarat Donald Trump.

  SUA a cheltuit trilioane de dolari peste hotare în timp ce infrastructura ţării s-a deteriorat, a spus Trump. Bogăția clasei de mijloc din SUA a fost prădată din mâinile ei și redistribuită în întreaga lume, a adăugat el. SUA trebuie să se protejeze împotriva altor țări care iau locurile de muncă ale americanilor, a precizat Trump.

  Noul preşedinte a subliniat că prea multă vreme un grup mic de oameni a cules roadele muncii, în timp ce oamenii au avut de suportat costurile aferente. Washington a înflorit, dar fabricile s-au închis, instituția s-a protejat pe ea însăși, dar nu a ajutat și cetățenii.

  „Ne implicăm acum împreună într-un mare efort național pentru a reconstrui țara noastră. Împreună vom decide cursul Americii și al întregii lumi pentru mai mulți ani de acum încolo. De acum înainte, vom merge întotdeauna după principiul «America mai întâi!». Voi lupta pentru voi [pentru poporul american] cu toată puterea mea și nu vă voi dezamăgi. Vom face ca visele noastre să devină din nou realitate", a declarat Trump.

  Noul preşedinte al SUA a menţionat că Statele Unite nu urmăresc să impună modul lor de viață altor ţări, ci vor, mai degrabă, să fie un exemplu pentru alţii.

  „Vom străluci astfel încât alţii să ne urmeze", a promis Trump.

  Apoi a făgăduit să unească lumea în lupta împotriva islamismului radical.

  „Vom consolida vechile alianţe şi vom forma unele noi şi vom determina lumea civilizată să se unească în lupta împotriva terorismului, pe care îl vom eradica complet de pe fața pământului!", a spus Trump.

  Apoi a adăugat că „acum a sosit timpul să acţionăm", pentru „deblocarea spaţiului, vindecarea bolilor, punerea în aplicare a noi tehnologii, valorificarea energiei".

  „Împreună, vom face America din nou puternică, sigură, mândră, vom face America măreață din nou. Dumnezeu să binecuvânteze America! Mulțumesc!", şi-a încheiat Trump discursul inaugural.

  Tagurile:
  Discurs, Donald Trump, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei