13:49 23 Ianuarie 2018
Chişinău-7°C
În direct
  Viktor Orban

  Viktor Orban, mesagerul lui Trump în Europa?

  © REUTERS/ Lazslo Balogh
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  16044

  A venit momentul ca Donald Trump să fie luat în serios, să ne pregătim pentru o lume multipolară, Europa va rămâne o putere regională.

  BUCUREȘTI, 26 ian — Sputnik. Întreaga Europă reacționează la schimbările rapide din ultima săptămână, datorate noului șef de la Casa Albă și acțiunilor acestuia. Mai exact, Europa încearcă să se repoziționeze cât mai favorabil, mai sigur, în fața unui atac direct, real, nu teoretic, împotriva globalismului. La recent încheiatul Davos, o parte a magnaților lumii, în frunte cu regele speculațiilor bursiere, George Soros, au declarat război Americii lui Trump; încercarea de salvare a globalismului este susținută de fondurile internaționale și de China.

  În Uniunea Europeană, structură eclectică, capacitatea de reacție este pusă la grea încercare; amenințarea exit-urilor, crizele multiple și mai ales schimbarea de paradigmă a principalului partener economic, SUA, au pus pe megastructura europeană o mare bulină roșie de risc — riscul de a se prăbuși peste cei pe care care îi prinde sub ea. În aceste condiții, unii lideri europeni au început să tragă semnale de alarmă și să încerce să promoveze noi scheme de funcționare. Poate cel mai vocal este premierul maghiar Viktor Orban, singurul șef de guvern din UE care l-a susținut deschis pe Donald Trump în tumultoasa campanie pentru Casa Albă.

  Prezent la Bruxelles la o conferință pe teme de diplomație și securitate organizată de Fundația Konrad Adenauer și de Centrul de Studii Antall Jozsef (AJ Knowledge Center), Orban a spus ceea ce mulți nu doresc să audă: "A venit momentul ca noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, să fie luat în serios". Este stupid să nu se prezinte realitatea așa cum este de fapt, a spus Orban referindu-se la întregul sistem mediatic și de ONG-uri care crează confuzie — "în loc de societăți deschise, oamenii vor societăți democratice în noua eră care bate la ușa Europei" . Iar problema pe care Orban o pune în fața Europei este "în ce măsură Europa și Uniunea Europeană sunt pregătite să se adapteze la această nouă eră".

  Criza care persistă în Europa este complexă, spune Victor Orban, amintind aici atât chestiunea competitivității, dar și securitatea sau politica externă, cele care au demonstrat că Europa nu a reușit să fie decât un jucător minor în rezolvarea situațiilor din Siria și Ucraina, mai ales pe planul impunerii unor interese. Urmând acest curs, creșterea economică a Europei următorilor ani nu va fi peste 1-2%, ceea ce o vor îndepărta total de la un rol mondial — rămânând o putere regională.

  Revenind la ideile pe care le împărtășește cu Trump, Orban, în discursul intitulat "Europa în 2017", a subliniat greșeala de a continua ideea "utopică a Europei supranaționale", pentru că "nu există un singur popor european, ci doar popoare europene". Ajungând la acest punct sensibil, Orban a spus că Europa a fost puternică "atunci când a avut mai multe centre de putere", făcând aici legătura cu un alt demers al său tradițional — lumea multipolară. Orban crede că e momentul acordurilor multilaterale, al unor relaționări bilaterale, nu al unor impuneri. "Trebuie să ne pregătim pentru o lume multipolară", a repetat Orban, un susținător al reluării relațiilor cu Federația Rusă.

  Culmea este că Orban a folosit același discurs critic… ca al inamicului său, Soros: "Lucrurile merg prost la Bruxelles, direcția spre care se îndreaptă este greșită, dar nu există un singur model de salvare". a declarat el, argumentând că în loc de acorduri multilaterale, ar trebui pus mai mult accentul pe relațiile bilaterale. O politică pentru care Ungaria lui Orban Viktor pare decisă să o impună în Europa. De amintit că aceeași Ungaria lui Orban este apropiată de Rusia lui Putin și are susținerea acestuia.

  Tematic

  Viktor Orban: trebuie să oprim sovietizarea Europei
  Tagurile:
  partener economic, Fundația Konrad Adenauer, Casa Albă, Viktor Orban, Donald Trump, George Soros, Davos, Bruxelles, Europa
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei