16:28 19 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  porc

  Premieră horror: crearea unui "embrion himeră" om-porc!

  © Sputnik / Sergey Anashkevich
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13421

  Cercetătorii americani au realizat în laborator un implant de celule umane în embrioni de porc, au fost creat fetuși purceluși... parțial umani.

  BUCUREȘTI, 27 ian — Sputnik. Publicația americană Cell prezintă o premieră științifică, anume crearea unor embrioni "himeră" care conțin celule stem umane și de porc. Scopul acestei cercetări este de organe umane în și de către animale, ulterior acestea urmând a fi recoltate și grefate pentru oameni.

  În cadrul cercetării de față, au fost implantate celule sușe (stem) umane în embrioni de porc, care au fost ulterior transferați uterele unor scroafe. Celulele respective se pot dezvolta în orice țesuturi, pentru orice organe.

  "Scopul final este de a cultiva țesuturi sau organe umane (pancreas, ficat, inimă) la animale precum scroafele care vor putea fi grefate fără a fi respinse, dar suntem încă departe de acest lucru", a spus Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Institutul Salk de studii biologice din La Jolla, California, principalul autor al studiului, citat de Agerpres după AFP.

  Experimentul, care a durat patru ani a folosit peste 1500 de embrioni de porc, dar "nu a fost dus până la capăt prin nașterea de purceluși parțial umani, deoarece ridică importante probleme de etică", explică AFP. Embrionii au fost lăsați să se dezvolte doar patru săptămâni "observând că celulele umane au început să formeze țesut muscular".

  "Un experiment anterior a permis dezvoltarea unui pancreas, a unei inimi și a unor ochi de șobolan în embrioni de șoareci, demonstrând că este posibil ca un animal dintr-o specie să dezvolte organele unui exemplar din altă specie", se menționează în articolul din Cell, citat de Agerpres.

  Demersurile precum prezenta cercetare sunt supuse unor aprinse dezbateri publice, unii considerând că aceasta este soluția viitorului pentru rezolvarea multor probleme de sănătate, alții obiectând din diverse motive, inclusiv etice și religioase.

  Tematic

  De necrezut: niște cercetători vor să reînvie 20 de pacienți. Experiment inedit
  Tagurile:
  țesuturi, celule, savanți, Cercetări, Studiu, Sănătate, Institutul Salk de studii biologice din La Jolla
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei