04:29 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14822

  După ce o fabrică din oraşul Dongguan din China a înlocuit majoritatea lucrătorilor săi cu roboți, a urmat o creștere spectaculoasă a productivității acesteia.

  BUCUREŞTI, 7 feb — Sputnik. De mult timp se vorbeşte despre faptul că roboții și computerele ne vor lua locurile de muncă „în viitorul apropiat", iar acest lucru deja se întâmplă și nu suntem cu adevărat pregătiți pentru aceasta, scrie zmescience.com.

  Potrivit Monetary Watch, compania Changying Precision Technology se ocupă de producția de telefoane mobile și utilizează linii de producție automatizate. Altă dată, în fabrică erau 650 de angajați, dar acum doar 60 de persoane mai lucrează, iar roboții fac restul sarcinilor. Luo Weiqiang, directorul general, spune ca, la un moment dat, numărul angajaţilor de care va fi nevoie va scădea la 20. În ciuda acestei reduceri de personal, nu numai că fabrica produce mai multe aparate (înregistrându-se o creștere de 250% în acest sens), dar asigură şi o calitate mai bună a produselor.

  Adidas este o altă companie care a anunțat deja că se va orienta către fabrici în care munca este efectuată numai de roboţi. Nu numai fabricilor vor înlocui muncitorii cu roboți. Potrivit unui raport elaborat de Dr. Carl Benedikt Frey şi de profesorul asociat Michael Osborne de la Universitatea Oxford, există o șansă de peste 90% ca roboții să poată înlocui mai mulţi lucrători, precum zidari, analiștii de buget, inspectori fiscali și colectori de taxe, măcelarii, vânzători cu amănuntul, tehnicieni geologi și din domeniul extragerii petrolului, croitorii manuali, reparatorii de ceasuri, ofițerii de credite, secretarii juridici, operatorii de radio, casierii, recepţionerii de hotel sau restaurant, brokerii imobiliari, tehnicienii dentari, pulverizatorii de pesticide, operatorii de telefonie, bucătari şi mulţi alţii.

  Deşi oamenii nu vor mai fi nevoiţi să facă o muncă repetitivă, plictisitoare şi se vor putea concentra asupra altor lucruri, problema este că acei oameni vor rămâne fără locuri muncă şi, foarte probabil, le va fi foarte greu să îşi găsească altceva de lucru. Societatea noastră nu este pregătită să îi integreze pe acești oameni în alte locuri de muncă și, fireşte, acest lucru va cauza probleme uriașe.

  Tematic

  Apocalipsa, după un renumit fizician: roboții ar putea distruge omenirea (VIDEO)
  Tagurile:
  computere, tehnicienii dentari, brokerii imobiliari, muncitorii, muncă repetitivă, locuri de muncă, Robot

  Știrile Zilei