20:56 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Marine Le Pen

  Le Pen: "Euro nu este o monedă, este o armă politică"

  © REUTERS / Jean-Paul Pelissier
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Alegeri Franța 2017 (62)
  9722

  Marine Le Pen, favorită în sondaje la alegerile prezidenţiale din Franţa ce vor avea loc în luna aprilie, îi cheamă pe francezi să părăsească zona euro, precizând că euro nu este o monedă, ci o armă politica.

  BUCUREŞTI, 10 feb — Sputnik. Uniunea Europeană trebuie să se schimbe radical şi profund, renunţând la caracterul său autoritar, a declarat Marine Le Pen într-un interviu pentru BBC, relatează Russia Today.

  Aceste schimbări radicale trebuie să vină dupa alegerile din Franţa, Germania şi Olanda din acest an. Când a fost întrebată dacă ieşirea Franţei din zona euro va însemna sfârșitul monedei unice, Le Pen a spus că probabil asta înseamnă.

  Marine Le Pen
  © Sputnik / Ирина Калашникова

  "Poate, și ce dacă? Euro nu este o monedă, este o armă politică. Moneda euro este un cuțit pe care UE îl pune în spatele oamenilor pentru a-i forța să meargă unde nu doresc să meargă", a spus Le Pen.

  Marine Le Pen a ameninţat Uniunea Europeană că, în cazul în care blocul comunitar nu acceptă transferul de putere dinspre UE spre Franţa, atunci Parisul va ieşi din UE.

  "Fie UE oferă înapoi cetățenilor francezi suveranitatea teritorială, frontierele, controlul asupra economiei, controlul asupra monedei și superioritatea legilor franceze, fie voi spune poporului francez că trebuie să ieşim din UE", a subliniat Le Pen.

  Într-un manifest lansat saptamana trecută, liderul Frontului Național a afirmat că Franța ar trebui să-și reconsidere relațiile sale cu Uniunea Europeană.

  Potrivit candidatului în vârstă de 48 de ani, viitorul guvern francez ar trebui să părăsească zona euro, să organizeze un referendum în stil Brexit, să taxeze angajaţii străini cu 10%, să reducă vârsta de pensionare, să crească beneficiile sociale şi să reducă impozitul pe venit.

  La începutul acestei luni, Le Pen a promis să introducă o nouă taxă pentru a-i împiedica pe străini să se angajaze, susținând că banii strânși ar putea fi utilizaţi pentru sistemul de protecție socială.

  Un nou sondaj emis joi de către Harris Interactive arată că Marine Le Pen va câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, din luna aprilie. Le Pen ar obţine, conform sondajului, 24% din voturi.

  Тема:
  Alegeri Franța 2017 (62)

  Tematic

  Socialiștii au anunțat cine se va bate cu Le Pen și Fillon
  Tagurile:
  guvern francez, suveranitatea teritorială, francezi, Brexit, BBC, Uniunea Europeană, Marine Le Pen, Franţa, Olanda, Germania


  Știrile Zilei