19:43 20 August 2019
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.62
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.70
  Американские солдаты высаживаются с вертолета

  Scandal în SUA: Armata de elită este la pământ

  © Flickr/ DVIDSHUB
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  12942

  O anchetă a unei importante publicații americane scoate la iveală starea dezastruoasă a celei mai celebre forțe a armatei SUA

  BUCUREȘTI, 13 feb — Sputnik. "Pilonul cooperării transatlantice este angajamentul indestructibil al SUA cu toți aliații noștri din NATO, este o obligație sfântă pe care am adoptat-o" declara în ianuarie Joe Biden, în ultimul său discurs ca vicepreședinte al SUA. Biden a fost la rândul său un pilon important al politicii de extindere a NATO și mai ales este cel care a solicitat suplimentarea contribuției membrilor pactului până la nivelul de 2% din PIB. Motivul? Singura armată capabilă să intervină real în baza Articolului 5 care "sfințește obligația" și Tratatul, este armata SUA. Adică țările membre plătesc, iar americanii le apără — fiindcă au cu ce. Dar, oare, chiar au cu ce — sau banii, efortul statelor, sunt nejustificați?

  O anchetă a publicației "Breaking Defense", bazată pe date și declarații oficiale, scoate la iveală cifre de necrezut în privința situației celebrei "Marine Corps" (USMC), principala forță armată combinată utilizată de SUA în operații maritime complexe. Astfel, cifrele relevă că "mai mult de 60% din avioanele de luptă ale marinei SUA și ale USMC sunt scoase din funcțiune — cifre confirmate de oficialitățile marinei pe data de 7 februarie.

  "În timp ce 62% dintre avioanele de luptă sunt efectiv consemnate la sol, cifra totală pentru toate tipurile de aeronave navale este de 53 la sută", se precizează în articol. "Cu unele dintre cele mai vechi avioane de luptă aflate în serviciu, cifrele Marine Corps sunt chiar mai rele: în decembrie 2016, 74% din avioanele F-18 Hornets nu erau gata pentru luptă, adică 208 din 280 de aeronave".

  Cifrele furnizate publicației "Breaking Defense" de USMC spun că, dintre cele 208 avioane F-18S, 109 sunt indisponibilizate pentru reparații pe termen lung. Din celelalte 171, 99 sunt blocate pentru reparații pe termen mai scurt (58%) rămânând un efectiv real de 71-72 de aeronave gata de luptă. Adică numai 26% din stocul total.

  În ancheta prezentată de "Breaking Defense" veți găsi diverse explicații ale acestei stări grave din această importantă componentă a armatei americane — de fapt una dintre cele mai importante pentru aplicarea strategiei militare internaționale americane.

  Tematic

  Serghei Lavrov: acțiunile NATO în România au caracter destabilizator
  Tagurile:
  tehnică militara, avioane americane, marina americană, Breaking Defense, Marine Corps, NATO, Joe Biden, SUA


  Știrile Zilei