21:13 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Federica Mogherini

  Bruxelles: SUA riscă să piardă întâietatea mondială

  © AFP 2019 / THIERRY CHARLIER
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  12814

  Federica Mogherini este îngrijorată de pierderea de către SUA a statutului de lider mondial

  CHIȘINĂU, 15 feb — Sputnik. Înaltul reprezentant al UE pentru Afacerile Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, este îngrijorată de o posibilă pierdere de către SUA a statutului de lider mondial. O astfel de temere a fost exprimată în cadrul unui interviu oferit ziarului Die Welt, în care a vorbit despre vizita sa la Washington săptămâna trecută.

  "Nu am văzut niciodată SUA atât de polarizate și divizate, atât de împovărate de conflicte cum sunt azi. Cel care dorește să joace un rol de lider, trebuie să fie puternic în interior, sigur pe sine și consolidat", a spus ea.

  "Dacă cea mai mare democrație din lume demonstrează o tensiune la un așa nivel, acest lucru ar putea reprezenta un factor destabilizator pentru întreaga lume", a adăugat Mogherini.

  Potrivit ei, în viitor între SUA și Europa vor predomina relațiile pragmatice. "Ne apropiem de o nouă fază în relațiile noastre. Vom fi nevoiți să tatonăm fiecare subiect pentru a înțelege câte puncte avem în comun", consideră Mogherini.

  Interacțiunea Uniunii Europene cu SUA va fi determinată de interesele europene și valorile care poartă un caracter contractual: nu acorduri la pachet, ci fiecare problemă în parte, a explicat Mogherini. Potrivit ei, nu există nicio tragedie în faptul că pozițiile UE și SUA s-ar putea deosebi, pentru că acest lucru va permite UE să-și „dezvolte niște poziții mult mai autonome"

  La sfârșitul acestei săptămâni mulți reprezentanți al noului guvern american planifică să efectueze un șir de vizite oficiale în Europa. În special, șeful Pentagonului, James Mattis, ar urma să se întâlnească miercuri cu colegii săi din NATO.

  Joi, în cadrul reuniunii G20 de la Bonn, este așteptat șeful Departamentului de Stat Rex Tillerson. Vineri, la conferința pentru problemele de securitate de la Munchen urmează să sosească vice-președintele SUA, Michael Pence.

  Tagurile:
  Uniunea Europeană, SUA, Federica Mogherini


  Știrile Zilei